POZnań

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu – Święto dla Miłośników Kulinariów

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku  Foto: lepszyPOZNAN.pl/Piotr Rychter

Poznań zaprasza na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który po raz kolejny odbędzie się na urokliwym placu Kolegiackim. To wyjątkowe wydarzenie gromadzi smakoszy i turystów, oferując szereg atrakcji związanych z kulinariami i kulturą.

Festiwal ma na celu promowanie nie tylko polskiej, ale i światowej sztuki kulinarnej. Głównym punktem festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku, na którym można znaleźć przysmaki pochodzące z różnych regionów naszego kraju oraz z zagranicy. W tym roku na stoiskach będzie można delektować się produktami z Węgier, Hiszpanii, Francji, Litwy czy Bliskiego Wschodu. W ofercie znalazły się także tradycyjne specjały, takie jak poznańskie pyry z gzikiem oraz szare kluchy, a także rzemieślnicze wina i piwa.

Niezapomnianym dopełnieniem kulinarnych doznań będą występy muzyczne. Na cokole „Zegara Historii” zagra Yes Chef Band, który przedstawi autorskie aranżacje jazzowych standardów i muzyki rozrywkowej. Muzyka na festiwalu zacznie się już od czwartku, kiedy to o godzinie 12:00 będzie można zobaczyć występy zespołów folklorystycznych przybywających do Poznania w ramach Światowego Festiwalu Folkloru „Integracje”.

W sobotę odbędzie się również emocjonujący turniej Polska Nalewka Roku, który jest doskonałą okazją dla twórców domowych trunków, by zaprezentować swoje wyroby przed fachowym jury. Uczestnicy nie tylko mają szansę na Grand Prix, ale także mogą zdobyć złote, srebrne i brązowe medale. To wyjątkowa szansa na wymianę doświadczeń i inspiracji pomiędzy pasjonatami.

Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku przy współudziale Estrady Poznańskiej. Festiwal to doskonała okazja, by odkryć nowe smaki, spotkać ciekawych ludzi i spędzić czas w miłej atmosferze.

Jarmark otwarty będzie w czwartek od 12:00 do 22:00, w piątek i sobotę od 11:00 do 22:00, a w niedzielę od 11:00 do 19:00.

Użyte w artykule zdjęcia: lepszyPOZNAN.pl/Piotr Rychter

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz