Jeśli trafiliście tutaj po raz pierwszy, to szybko wyjaśniamy, że (niemal) w każdą niedzielę prezentujemy pomysły na śniadania idealnie pasujące na ten właśnie dzień. Ponieważ sam uwielbiam jajecznicę, to właśnie to danie pojawia się najczęściej. Wystarczy przejrzeć wcześniejsze przepisy, by się przekonać, na jak wiele sposobów można ją przyrządzać.
Dlaczego jajecznica? Bo jest prosta do wykonania i “od zawsze” kojarzyła mi się z niedzielnym porankiem spędzanym wspólnie w kuchni i potem przy stole. Nie musi to być jednak potrawa nudna w swej powtarzalności. Czasami wystarczą nietypowe dodatki, inny sposób podania, by jajecznica stała się daniem niemal… wykwintnym.
Ostatnio, gdy prezentowaliśmy pyszną jajecznicę huevos rancheros, na którą przepis znajdziecie tutaj, odezwała się do nas Teresa i zaprezentowała swoje niedzielne śniadanie. Na naszym profilu na twitterze opublikowała takie oto zdjęcie.
Może radosna twórczość prosto z Piątkowa? – napisała Teresa – jest też jajecznica !
Jesteśmy na tak! Przy okazji już wiecie skąd tytuł Piątkowo na niedzielne śniadanie. To nie pierwszy raz, gdy chętnie publikujemy kulinarne pomysły naszych czytelników. Poprosiliśmy Teresę szczegóły jej śniadania. Jak widzicie jest ono bardzo urozmaicone. Jest też na każdym talerzu odrobina jajecznicy.
Teresa przygotowała jednak koleją wersję swojego niedzielnego śniadania, które nieco się różni od tego pierwszego.
Urozmaicone, dające energię śniadanie, w którym można znaleźć szynkę bez konserwantów, żółty ser, wędzonego łososia, wędzonego pstrąga, łososia w sosie własnym, parówki – wylicza Teresa.
Tym razem zamiast jajecznicy na talerzach przygotowanych przez Teresę znalazły się gotowane jajka z majonezem i posypane sznytloszkiem*. Są również paróweczki, pieczywo, ogórek zielony, kiełki redyski, ale też pokrojone w talarki redyski i gruszka. Na jednym z talerzy jest też… czekolada z orzechami. Dlaczego tylko na jednym?
Już nie wystarczyło dla wszystkich – wyjaśnia z usśmiechem Teresa – dostała ten kawałek ta osoba, która pierwsza zje śniadanie.
Można kopiować pyszny pomysł Teresy, bądź go modyfikować uzupełniając o ulubione, dostępne właśnie na ryneczku produkty. Możecie się także pochwalić swoimi ulubionymi przepisami na jajecznicę, czy po prostu pomysłami na niedzielne śniadanie. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!
*sznytloczek – to w gwarze poznańskiej szczypiorek. Redyska to rzodkiewka.
Dodaj komentarz