Na widelcu

Pierogi z kaszą na Transatlantyku

Kulinarne warsztaty podczas Festiwalu Transatlantyk  Foto: lepszyPOZNAN.pl / tab

Festiwal Transatlantyk, to nie tylko dobre kino. W ramach tegorocznej imprezy organizowane są między innymi warsztaty kulinarne dla najmłodszych. Przez kilka dni maluchy uczyć się będą jak przygotowywać potrawy między innymi z kaszy, fasoli czy ciecierzycy.

Podczas pierwszego, sobotniego spotkania zorganizowany był Festiwal mąki, podczas którego dzieci przygotowały leniwe z jogurtem, cynamonem i miodem. My towarzyszyliśmy młodym miłośnikom pichcenia podczas festiwalu kaszy. W niedzielę powstały pierogi z kaszy gryczanej z twarogiem i miętą. Wszyscy uczestnicy warsztatów pracowali z zapałem pod okiem opiekunek z pyszoty.pl

Każde dziecko, zarówno to najmniejsze jak i największe, miało swój udział w powstawaniu pierogów. Wszyscy wspólnie przygotowywali ciasto, farsz z ugotowanej wcześniej kaszy, formowaniu pierogów i… ich kosztowaniu. Gotowe pirogi jadły z apetytem zarówno robiące je dzieci jak i rodzice.

Kolejne dni, to kolejne wyzwania kulinarne. Przed zapisanymi wcześniej na warsztaty będzie jeszcze festiwal fasoli, podczas którego powstaną słodkie ciastka właśnie… z fasoli. Festiwal ciecierzycy będzie okazją do przygotowania falafeli z humusem. Ostatniego dnia, gdy odbywać się będzie festiwal soczewicy dzieci przygotują i zapewne zjedzą z apetytem burgery z soczewicy.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz