Rosnąca moda na piwa niszowe, regionalne, produkowane sposobem rzemieślniczym sprawia, że powstaje coraz więcej niewielkich browarów, które warzą naprawdę dobre piwa w nieznanych wcześniej rodzajach. Jednocześnie często piwa te nie są dostępne w wielu sklepach i lokalach. Wyjątkowe smaki, produkty domowych wytwórni i małych lokalnych browarów będzie można testować podczas Poznańskich Targów Piwnych.
16 listopada Poznań dołączy do grona europejskich miast, które mogą poszczycić się własnym świętem piwa. Organizatorzy zapraszają na pierwsze w Poznaniu profesjonalne Targi Piwne, na których zgromadzą się, poza browarami, browarami restauracyjnymi i pubami, również specjalistyczne sklepy piwne, hurtownie oraz pozostałe firmy związane z branżą piwną – takie jak producenci sprzętu i surowców do piwowarstwa domowego, opakowań, szkła i materiałów promocyjnych i inne.
Poznańskie Targi Piwne będą znakomitą okazją smakowania często unikatowych produktów nie tylko z Polski ale także z różnych zakątków świata. A o smakach i historii piwa opowiadać będą birofile, czyli znawcy historii i smaków złocistego napoju.
Targom towarzyszyć będzie 5 Poznański Konkurs Piw Domowych. Organizatorzy od samego początku postanowili, że każdego roku oceniany będzie zawsze jeden gatunek, jakim jest Weizen, a druga kategoria będzie zmienna. Jednak zainteresowanie współzawodnictwem jest tak duże, że zdecydowano się wprowadzić kolejną, trzecią kategorię.
Targi Piwne: 16-17 listopada 2013 r. na terenie MTP, w pawilonie nr 3 (Wejście Wschodnie). Wstęp wolny
Dodaj komentarz