Poznań – to właśnie tu miała miejsce kolejna odsłona ogólnopolskiej akcji „Pomaganie przez gotowanie”, współorganizowanej przez Fundację Samodzielność od Kuchni i markę Knorr. W ramach akcji na przełomie września i października w Poznaniu odbyły się warsztaty kulinarne dla wychowanków domów dziecka. Ich celem było nie tylko doskonalenie umiejętności gotowania, ale przede wszystkim – nauka samodzielności. Było smacznie, pachnąco i bardzo wzruszająco.
W poznańskich akcji „Pomaganie przez gotowanie” wzięli udział podopieczni Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych PCPR Szamotuły: Sychem, Negeb, Kanaan oraz Domu Dziecka nr 2 w Poznaniu. Finałowe spotkanie odbyło się w środę 2 października.
Cały poznański cykl warsztatów obejmował cztery spotkania, podczas których uczestnicy mieli okazję wspólnie gotować, wymieniając się kulinarnymi doświadczeniami, ale także poznając zupełnie nowe smaki. Mogli się przekonać, że przyrządzenie smacznego, zdrowego posiłku może być naprawdę proste, a przy okazji – sprawia dużo przyjemności. Jednocześnie młodzież dowiadywała się, jak ważna jest zróżnicowana dieta, bazująca na produktach z różnych grup, rozmaitych technikach przygotowywania posiłków, odwołująca się do różnorodności smaków, barw i zapachów. Młodzi ludzie uczyli się także, jak zarządzać domowym budżetem i że warto przestrzegać zasad savoir-vivre’u, który obowiązuje przy stole. Nadrzędnym celem warsztatów jest nauka życiowej samodzielności.
„Pomaganie przez gotowanie” to wspólna akcja marki Knorr oraz Fundacji Samodzielność od Kuchni, której celem jest wsparcie procesu usamodzielnienia młodzieży. Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki warsztatom młodzież ma szansę nauki gotowania, której to umiejętności najczęściej nie zdobywa podczas pobytu w placówkach. Co równie ważne, w ten sposób wychowankowie domów dziecka przygotowują się do samodzielności, ucząc się właściwego gospodarowania i zarządzania domowym budżetem.
Warsztaty kulinarne to niezwykle cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być bowiem doskonałym pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje. Przygotowywanie posiłków uczy podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za swoje działania. Doskonali umiejętności organizowania czasu i zarządzania budżetem. Każde warsztaty są również okazją do bycia razem i wspólnego przeżywania – to czas wspaniałych emocji i sposób na rozwijanie zdolności współpracy.
Na każdym ze spotkań młodzież z domów dziecka, pod okiem szefów kuchni, przygotowuje proste, ale jednocześnie atrakcyjne, inspirujące dania.
Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by pomóc przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef, oraz Zuzanna Skoczek – edukatorka. Stworzona przez Katię Roman-Trzaskę w 2007 r. szkoła gotowania dla dzieci Little Chef przeszkoliła niemal 74 000 dzieci i była pierwszym impulsem do założenia fundacji. Od trzech lat Katia i Zuzanna prowadzą projekt Samodzielność od Kuchni dla młodzieży z domów dziecka, w którym udział wzięło około stu wychowanków. Właśnie podczas tych działań zrodził się pomysł fundacji, która w bezpośredni sposób pozwoliłaby skupić się na z pozoru prostym zadaniu, jakim jest samodzielność w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie zwiększa poczucie własnej wartości, pomaga w budowaniu więzi, a może też otworzyć możliwości zawodowe.
Dodaj komentarz