Od dłuższego czasu podpowiadamy wam różne pomysły na niedzielne śniadania z jajkiem w roli głównej. Jeśli śledziliście nasze wpisy, choćby na naszym profilu na facebooku, wiecie że ilość różnych przepisów wydaje się nieskończona.
Tym razem przepis z USA. Znaleźliśmy go na stronie iwashyoudry.com prowadzonej przez Shawn. Jak sama o sobie pisze jest matką czwórki dzieci, która uwielbia gotować i… fotografować. W ubiegłym roku ukazała się jej pierwsza książka z przepisami Express Lane Cooking.
Wracamy do jej przepisu na śniadanie. Jego wykonanie powinno zająć zbyt wiele czasu. Pod warunkiem oczywiście, że mamy w domu wszystkie potrzebne składniki. Zawsze przecież możemy zrobić to danie w przyszłą niedzielę.
Oto co będzie potrzebne:
– 10 bułeczek do wypieku domowego (autorka zastosowała niedostępne u nas ciasto Styl country Pillsbury)
– 12 jaj
– 1/4 szklanki mleka
– Sól i pieprz do smaku
– 1 drobno utarty cheddar (około 1 szklanki)
– szczypiorek
– 1 awokado pokrojone w kostkę
– 6 plastrów boczku
– pokrojony w kostkę pomidor
Można również użyć do przyozdobienia dania posiekanej kolendry.
Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Sugerowaliśmy, by użyć bułek do domowego wypieku zamiast stosownego przez Shawn ciasta. W takim wypadku przecinamy je na pół i “nadziewamy” na odwróconą formę do muffinek. Włóż je do piekarnika na około 10 minut aż się zarumienią.
Równocześnie zacznij podsmażać boczek, wymieszaj jajka z przyprawami i zacznij robić jajecznicę. Dodaj do niej ser w takim momencie, by zdążył się stopić. Pod koniec wkrawamy do jajecznicy pokrojone awokado, pomidory i szczypiorek. Zdjąć z kuchenki, dokładnie wymieszać, ponakładać do przygotowanych wcześniej bułek i… zjeść!
Dokładny przepis na to i wiele innych dań, znajdziecie na stronie autorki, a więc Shawn, klikając tutaj.
Dodaj komentarz