Jakie pyszności zostaną zgłoszone do Konkursu Smak Powiatu Poznańskiego? Dowiemy się tego podczas finału tej smacznej rywalizacji organizowanej w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Czasu na zgłoszenie się do konkursu jest coraz mniej.
Celem konkursu jest promocja i wyróżnienie wysokiej jakości produktów spożywczych wytwarzanych na terenie gmin powiatu poznańskiego – wyjaśniają pomysłodawcy – zapraszamy zatem do nominowania w konkursie wysokiej jakości produktów spożywczych powstających na terenie miast i gmin powiatu poznańskiego.
Konkurs podzielony jest na dwa etapy. W pierwszym z nich, do 8 sierpnia producenci mogą nominować do udziału w konkursie dowolną ilość produktów i przetworów wytwarzanych na terenie powiatu poznańskiego. Może to być zatem mięśo i jego przetwory, ryby i przetwory rybne, nabiał, przetwory warzywne i owocowe, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz wypieki.
Warunkiem koniecznym jest dostępność zgłaszanych produktów w handlu detalicznym na terenie gminy czy powiatu – podkreślają organizatorzy.
Zgłoszenia powinny odbywać się w porozumieniu z producentami, gdyż to oni dostarczą próbki produktów na posiedzenie jury, które odbędzie się w Pałacu Działyńskich w Poznaniu w piątek 12 sierpnia.
Podczas finału komisja konkursowa oceni zgłoszone produkty na podstawie dostarczonych próbek podczas obrad w Pałacu Działyńskich w Poznaniu w piątek 12 sierpnia. W jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta zasiądą dziennikarze, szefowie kuchni, przedstawiciel władz powiatu poznańskiego oraz przedstawiciel organizatora Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Przyznana zostanie w ten sposób jedna nagroda główna, którą symbolizować będzie statuetka Smak Powiatu Poznańskiego 2016, oraz nagrody dodatkowe i wyróżnienia.
Wyniki tegorocznego konkursu poznamy w piątek 12 sierpnia, a uroczyste wręczenie nagród odbędzie się tego samego dnia wieczorem na scenie festiwalu na poznańskim Starym Rynku.
Dodaj komentarz