Dużymi krokami zbliża się pierwsza edycja Poznań Food Days. Ma to być prawdziwe święto dla wszystkich, którzy cenią sobie nie tylko dobrą kuchnię. Zaplanowano szereg warsztatów oraz pokazów. Będziemy mogli również obejrzeć filmy w ramach przeglądu Films For Food. Wszystko to odbywać się będzie w długi sierpniowy weekend.
Głównym wydarzeniem Poznań Food Days będzie dobrze już znany poznaniakom Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który odbywać się będzie już po raz jedenasty.
Odbywać się on będzie głownie na Starym Rynku, choć organizatorzy będą chcieli namówić nas również do wspólnego odkrywania najsmaczniejszych zakamarków Jeżyc, Śródki czy Łazarza. Powróci również, po kilkuletniej przerwie, konkurs na najlepszą kaczkę po poznańsku.
Tytułu bronić będzie restauracja Monidło, która zdobyła go w 2010 roku – zapowiadają organizatorzy.
Interesująco zapowiada się także przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej Films For Food, który odbywać się będzie w Kinie Pałacowym.
Wśród zaprezentowanych filmów znajdą się między innymi dokument Czerwona obsesja odsłaniający kulisy światowego rynku wina, Mrówki na krewetce dokumentujące kilkutygodniowy pobyt ekipy słynnej restauracji Noma w Tokio czy ekranizacja książki-manifestu W obronie jedzenia Michaela Pollana.
Każdego wieczoru będzie też można wziąć udział w specjalnych filmowych kolacjach, których menu powstaje z inspiracji prezentowanymi w przeglądzie filmami – informują pomysłodawcy – na specjalne wieczory zapraszają The Time przy Młyńskiej 12, Szarlotta Bistro przy Świętosławskiej oraz Concordia Taste przy Zwierzynieckiej.
Domowe zapasy o specjały kuchni regionalnej, tradycyjne dania i ekologiczną żywność będziemy mogli uzupełnić podczas specjalnej, festiwalowej edycji Zielonego Targu na placu Bernardyńskim. Oprócz zakupów będziemy mogli skorzystać z zaproszenia do degustacji. Gotować tu będą szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji. Nie zabraknie tutaj także konkursów dla dzieci, czy muzyki na żywo.
Dodatkowo jednym z elementów sierpniowego długiego weekendu kulinarnego będzie promocja, podczas której restauracje biorące w niej udział zaoferują gościom dania w konwencji street food. Będzie je można zjeść na miejscu bądź zabrać ze sobą. Mają to być dania proste, smaczne, niedrogie, a często inspirowane tradycjami kulinarnymi wielkopolski.
Kolejną atrakcją mają być Kulinarne duety. Restauracje przygotują autorskie menu degustacyjne złożone przynajmniej z 3 różnych dań.
Akcja ma na celu prezentację charakteru restauracji i ich specjalności – wyjaśniają organizatorzy Poznań Food Days – chcemy także przedstawić szefów kuchni i kucharzy, którzy tworzą te niezwykłe dania.
Pierwsza edycja Poznań Food Days odbędzie się w Poznaniu od piątku 11 do wtorku 15 sierpnia.
11 – 15 sierpnia – Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
11 – 13 sierpnia – Films For Food
12 sierpnia – Zielony Targ
Dodaj komentarz