smaczneGO

Poznaniak wśród najlepszych kucharzy

Gault&Millau - Adam Adamczak laureat kulinarnego konkursu  Foto: Marek Zakrzewski / Gault&Millau

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji, a dziś dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Wydawnictwo organizuje także specjalne wydarzenia wyróżniając najlepszych szefów kuchni. Wśród laureatów drugiego Gault&Millau Tour 2017 znalazł się także kucharz z poznańskiej restauracji!

Podczas drugiego Gault&Millau Tour 2017 przyznano pięć nagród dla najlepszych szefów kuchni z Dolnego Śląska, Wielkopolski i Ziemi Lubuskiej. Każdą z restauracji, w której szefują, warto odwiedzić podczas wakacyjnych wojaży.

W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.

Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach, „szefem jutra” wybrano Adama Adamczaka z restauracji Oskoma.

Adam Adamczak to jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Był finalistą 4. edycji Top Chef. Swoją prawdziwą przygodę z gotowaniem rozpoczął w restauracji Concordia Taste dochodząc do stanowiska szefa. Zdobył też I. miejsce w konkursie magazynu kulinarnego „Kuchnia” jako Kucharz odkrycie roku 2012. Przygotowywał kolacje na Festiwalu Trans Atlantyk – Cooking up. W swojej restauracji Oskoma serwuje autorskie menu.

Wszyscy laureaci  po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Kucharz z poznańskiej Oskomy przygotował zjawiskowy tatar z łososia z wodorostsmi wakame, awokado, truskawką i białym sezamem.

Wyróżnienia Gault&Millau: Szef Roku – Karol Sankowski, Restauracja Marina (Wrocław), Szef Jutra – Adam Adamczak, Restauracja Oskoma (Poznań), Młody Talent – Dawid Szkudlarek, Folwark Folińscy (Wysoka, woj. Lubuskie), obieta Szef – Monika Szewczuk, Restauracja Dobra Karma (Wrocław), Szef Kuchni Tradycyjnej – Tomasz Tomiuk, Afrodyta Spa & Wellness Resort (Ośno Lubuskie)

Użyte w artykule zdjęcia: Marek Zakrzewski / Gault&Millau

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz