Poznańscy blogerzy kulinarni pokazali, ze mocni są nie tylko w słowie pisanym! Podczas spotkania i warsztatów w restauracji Cucina zaprezentowali swoje umiejętności przygotowując oryginalne przystawki, których nie powstydziłaby się niejedna restauracja.
Danie Pawła Urbańskiego (kuchniaslonia.blogspot.com) zostało uznana za najsmaczniejsze, przystawka Doroty Indyckiej (kuchenneszaleństwa.pl) za najładniejszą, a Anny Witkiewicz (everydayflavours.blogspot.com) za najoryginalniejszą.
– Podałem jagnięcinę na sosie z mięty czekoladowej, kopru włoskiego, bekonu i cytryny w syropie z kwiatu bzu Eterno z salsą z melonów i bazylią tajska. Do tego radicchio i kiełki. Całość doprawiłem płatkami soli z lawendą i pudrem pomarańczowym – mówi nagrodzony bloger Paweł Urbański.
Nagrody otrzymali też autorzy najciekawszych wypieków: Grażyna Cholewicka (grazynagotuje.pl) za ciasto czekoladowe z wiśniami w rumie oraz Małgorzata Żuczek (wgarzemieszane.blogspot.com) za sernik podawany z kandyzowaną papają i kwiatem czarnego bzu. Wśród słodkich propozycji, który-mi częstowali blogerzy znalazły się również babeczki z kaszą manną (straga.pl), ciasteczka z masłem orzechowym (wkrainiesmaku.pl) oraz sernik na zimno z ricottą (dietetykawpraktyce.blogspot.com).
Tematem warsztatów w których udział wzięli blogerzy były przekąski z tematem owocowym. Szef kuchni restauracji Cucina – Ernest Jagodziński, zachęcał do eksperymentowania z przetworami owocowymi. Przekonywał, że idealnie pasują nie tylko do deserów, ale także do mięs i ryb, co udowodnił przyrządzając na oczach widzów dwie przystawki, m.in. carpaccio z tuńczyka, z limonką w syropie, owocem granatu oraz zmieloną na pył suszoną skórką pomarańczową, udekorowane kiełkami buraka, miętą czekoladową oraz liśćmi komosy.
Propagowanie nauki, połączonej z zabawą w gotowanie jest celem jaki przyświeca współorganizatorom warsztatów i inicjatorom ogólnopolskiego projektu dla blogerów kulinarnych BlogerChef
– Mamy nadzieję, że dzięki blogerom, w kuchniach Polaków będą pojawiać się nowe kulinarne idee, produkty i smaki. – mówi Marek Bielski, współtwórca BlogerChef’a.
Dodaj komentarz