Na widelcu POZnań

Poznański Festiwal Kuchni Polowych

Kuchnia polowa  Foto: Przystań w Starym Porcie

Chyba każdy na hasło „kuchnia polowa” ma osobiste skojarzenia. Dla jednych to kiełbaski pieczone nad ogniskiem, dla innych na grillu. Jedni będą wspominać harcerskie biwaki, a inni wojskowe ćwiczenia. Jeszcze inni wspomną rodzinne pikniki na zielonej łące „za miastem” lub „na działce”. I każdy oczywiście będzie miał rację.

Proponujemy więc, byście wybrali się z nami na poszukiwanie tych smaków. Weźcie piknikowe koszyki i koce. Może w skrytkach i garażach czekają dawno zapomniane menażki, kociołki i kochery. Zaopatrzcie się w odrobinę antyczne niezbędniki i blaszane kubki, i przyjdźcie do Starego Portu nad Wartą – zachęcają organizatorzy.

Według naszych informacji, ze swoimi menażkami zapowiedzieli się rekonstruktorzy z licznych grup rekonstrukcyjnych i miłośnicy historii wojskowości a tym samym smaków z kuchni polowej: Poznańczycy, Twierdza i Dawny Garnizon Poznań, Historica, Eka, Salamandra, Reduta, Porozumienie dla Twierdzy Poznań.

Na spotkaniu, obowiązuje menu z kuchni polowej:

– grochówka
– bigos
– żur
– golonka w kapuście
– leczo
– pyra z gzikiem

Smacznego!

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz