Jeszcze nigdy nie zawiodłam się wykorzystując w kuchni receptury Jamiego Olivera. Były już ryby, były risotta.. Przeglądając “Włoską wyprawę” trafiłam na przepis na klopsiki z tuńczyka w sosie pomidorowym. Mimo, iż w jednym z poznańskich marketów co czwartek można spotkać świeże ryby i owoce morza, o świeżego tuńczyka w naszym mieście trudno. Nic nie szkodzi – w tym przypadku puszkowy sprawdził się znakomicie. No i po poznańsku – znaczenie ma też cena! Wszyscy pożeracze byli usatysfakcjonowani..
Składniki:
– 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana,
– 4 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone,
– 2 łyżeczki suszonego oregano,
– 2 puszki pomidorów,
– 1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
– 1 łyżeczka cukru,
– pęczek natki pietruszki,
– 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
– 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
– 100 g bułki tartej,
– 55 g świeżo startego parmezanu,
– 2 jajka,
– skórka i sok z 1 cytryny,
– sól, pieprz..
Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę oraz czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy 1 łyżeczkę oregano, pomidory, sól i pieprz, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około kwadrans. Doprawiamy octem, ja dodałam też łyżeczkę cukru. Wsypujemy część drobno posiekanej natki pietruszki.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, podsmażamy przez 5 minut doprawiając cynamonem, solą oraz pieprzem. Rybę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia na ok. 5 minut.
Po tym czasie łączymy ją z jajami, bułką tartą, pozostałym oregano, pietruszką, parmezanem, sokiem oraz skórką cytrynową. Z powstałej masy formujemy klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy je z obu stron na złoto. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Polecam, smacznego! Magda
Zapraszam na mojego kulinarnego bloga: Obados na Obiados
błagam zaraz umre z głodu 🙂
mniam mniam