„Restauracje, bary i kawiarnie w Poznaniu” to nowy, autorski przewodnik kulinarny przygotowany przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną. Znajdziemy w nim krótki opis najciekawszych restauracji, posegregowanych w tematyczne kategorie.
Gdzie zjemy najlepsze dania kuchni regionalnej, kto robi naprawdę dobre burgery, które lokale serwują śniadania od 8 rano, a gdzie najlepiej wybrać się na rodzinny obiad? Na te i inne pytania miłośnicy dobrego jedzenia znajdą odpowiedzi w przewodniku po poznańskich restauracjach, barach i kawiarniach, opublikowanym właśnie przez PLOT. Zawiera on charakterystyki około 60 miejsc w 17 tematycznych kategoriach, które zostały dobrane tak, by odpowiadały najczęstszym pytaniom turystów.
Nie próbowaliśmy tworzyć rankingu, wiedząc jak różne są oczekiwania i gusta gości restauracji. Raczej skupiliśmy się na pokazaniu różnorodności poznańskiej oferty kulinarne, prezentując je tematycznie tak, aby każdy znalazł interesujący go lokal jak najszybciej – tłumaczy Jakub Pindych, kierownik projektu. A poznańskie lokale z roku na rok cenione są coraz bardziej. Ponad 20 z nich znalazło się w opublikowanym niedawno prestiżowym francuskim żółtym przewodniku „Gault & Millau”.
Kieszonkowa broszura będzie dostępna bezpłatnie w punktach informacji turystycznych i hotelach. Stanie się także narzędziem promocyjnym używanym na targach turystycznych. Jednak wersja drukowana to tylko część projektu. Jest ona ściśle powiązana z portalem turystycznym www.poznan.travel. Tam, w dziale „Gdzie zjeść?”, będą zamieszczane w trzech językach (polskim, angielskim i niemieckim) aktualizacje treści folderu, a także najwcześniej znajdą się nowe odkrycia na kulinarnej mapie Poznania. Również tam można pobrać wersję pdf przewodnika.
Miejsca w wydawnictwie nie można było kupić. To nasz autorski, subiektywny wybór, nasze teksty i fotografie, efekt blisko rocznej pracy naszego zespołu. Wiele lokali nawet nie wiedziało, że znajdzie się w naszym wydawnictwie. Z chwilą publikacji przewodnika na rok 2015 zaczynamy już pracę na przyszłoroczną edycją – wyjaśnia Jan Mazurczak, szef PLOT.
Dodaj komentarz