Przepisy

Pyry na śniadanie? Dlaczego nie!

Pyry na śniadanie? Dlaczego nie!  Foto: edibleperspective.com / Ashley

Mówią o nas poznańskie pyry. Żyjemy w pyrlandii, ale czy tak naprawdę znamy dobrze tę bulwę? Czy wiemy ile jest gatunków? Nie jest to wiedza powszechna. Być może ten przepis będzie inspiracją, by nieco poszperać i poeksperymentować.

AshleyPrzepis znaleźliśmy na stronie Edible Perspective, którą prowadzi Ashley z Denver. Swój blog prowadzi od 2009 roku i jak sama o nim mówi na początku niewiele wiedziała o gotowaniu i fotografii. Teraz jedno i drugie jest jej pasją.

Zaciekawił nas przepis z 2013 na potrawę ze słodkich pyr, sera i oczywiście jajek. Ze znalezieniem tych składników nie powinniśmy mieć większych problemów w dobrych sklepach czy na ryneczku.

To danie zrobiłam, gdy pewnego dnia moja spiżarnia nie była dobrze zaopatrzona, ale tez nie miałam zbyt wielem czasu – wyjaśnia Ashley – tak naprawdę nigdy nie chciałam go pokazywać, ale po pierwszym kęsie wiedziałam, że jednak warto to zrobić.

Dodaje, że zachwycająca jest w nim prostota. Tak naprawdę istnieje wiele innych składników, które mogą wzbogacić to danie. Może to być szpinak, pieczarki, czosnek, cebula, papryka… lista jest długa.

Oto składniki, które potrzebujemy, by przygotować podstawową, przedstawioną przez Ashley, potrawę. Przydadzą się 2 łyżeczki oleju kokosowego, 1 dość duża słodka pyra oraz 3 duże jajka i jakiś ulubiony ser. Może być kozi, czy cheddar.

Zaczynamy od pyry, którą kroimy na długie, cienkie paseczki. Możemy do tego wykorzystać specjalny nożyk, bądź tarkę.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy teraz przygotowane słodkie ziemniaki i podsmażamy je często mieszając około 8-12 minut. Tak, by były odpowiednio miękkie. Rozgrzej piekarnik, w którym najlepiej wykonać kolejne etapy.

Gdy uznasz, że są gotowe rozmieść je równomiernie na patelni i zrób równocześnie 3 zagłębienia do których wbijesz jajka. Gotujemy, aż się zetną. Posypujemy teraz wszystko pokruszonym, czy startym serem i podpiekamy. Gotowe! Dokładny przepis na to danie i fotograficzne wskazówki Ashley znajdziesz klikając tutajDZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Więcej przepisów i oczywiście fotografii znajdziesz na stronie AshleyEdible Perspective.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz