W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak. Na szlaku poznamy jej historię i skosztujemy w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu.
Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi.
Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi chefowie odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny – mówi Jan Mazurczak, Prezes PLOT.
Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania.
Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy – zachęca Jan Mazurczak.
Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny “Bocuse d’Or”, w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.
Pyra trafiła na salony, a najlepsi szefowie kuchni pokazali podczas konkursu, że jest to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Poznańscy szefowie kuchni chętnie wykorzystują ziemniaki. Można z nich wyczarować dosłownie wszystko – dodaje Jarosław Kin, szef kuchni 62 Bar & Restaurant, trener reprezentacji Polski w konkursie Bocuse d’Or 2022, który w swoim menu umieścił szagówki z wędzonym twarogiem, wielkopolską polewkę z krokietem z pyry oraz bliny ziemniaczane z wędzonym pstrągiem.
Z drugiej strony, wielką popularnością cieszą się lokale gastronomiczne, które pielęgnują tradycję.
Mam już upatrzone kilka miejsc, które PLOT mogłaby zaprosić do współpracy, przekonując do bardziej śmiałej promocji potraw z ziemniaków, bo choć to warzywo bardzo popularnie, to zasługujące na jeszcze szersze grono odbiorców – mówi Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z PLOT.
Pilotażowa edycja szlaku kulinarnego będzie wiodła tropem pyry. Jakich dań i produktów będą dotyczyć kolejne odsłony? O tym będzie można się przekonać w nadchodzących miesiącach.
Lista podmiotów biorących udział w projekcie i zaproponowanych dań z pyrą w roli głównej:
- Muzeum Pyry – eksploracje kulinarne warto rozpocząć od miejsca, które dostarczy odpowiednią dawkę wiedzy teoretycznej i praktycznej. Po godzinnym kursie, wiodącym przez kontynenty i wieki przyjdzie czas na degustację skrobii;
- Chef’s Table by Ernest Jagodziński – warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni;
- 62 Bar & Restaurant – szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
- A nóż Widelec – kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
- Bamberka – szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby (spoiler alert: to danie nie zawiera ryby!);
- Brovaria – schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
- Chef’s Table by Ernest Jagodziński – pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
- Concordia Taste – sandacz z babką ziemniaczaną;
- Gusto (Hotel Ilonn) – pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
- Hyćka – śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
- L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33) – pyra z ogniska z gzikiem;
- Hotel Moderno – pyra z gzikiem i boczkiem;
- Pyra bar – babka ziemniaczana z warzywami, “placusie” i “pyrażusie” czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
- Sarbinowska – domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.
Dodaj komentarz