Doskonała kuchnia i specjalne ceny z rabatami sięgającymi 50%, to połączenie, które z pewnością zachęci wielu poznaniaków by wybrać się do restauracji. Rozpoczyna się Restaurant Week.
Podczas tego kulinarnego wydarzenia, możemy skorzystać z oferty przygotowanej przez Szefów kuchni 22 restauracji. Restaurant Week potrwa od 8 do 26 września.
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce, które zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji – przekonują organizatorzy – dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu w czasie Festiwalu nie marnuje się ani trochę żywności.
Festiwalowa cena specjalnie przygotowanych zestawów to 59,00 złotych od osoby. Miejsca można rezerwować on-line klikając tutaj.
Oto pełna lista restauracji, które biorą udział w tym wydarzeniu: BulwaR, ChiChi Family, Cztery Pory Roku, Dolce Vita, Hatti, Steak&Grill Restaurant, Restauracja Enjoy, Il Padrino, James Star Restaurant Burger&Steak, Kura na Grzędzie, Nasza, Oregano and wine, Podanie, Poznań Północ, Restauracja Projekt Alfa, Rusztowanie, Rynek – Sheraton, Twoja Wina.
Przykładowe propozycje festiwalowego menu z czterech restauracji.
Barvy
Menu A Przystawka: Ser tatarski podany z rukolą, sałatą, żurawiną i orzechami, Danie główne: Buraczane manty z korzennymi warzywami, Deser: Ciasto Miodownik składające się z kruchych blatów ciasta miodowego przełożonych kremem śmietankowym z mascarpone
Menu B Przystawka: Basturma z piersi kaczej w kaukaskich przeprawach z sałatą i pomidorem opalanym, Danie główne: Tatarskie manty z boczkiem, jajkiem, porem oraz cebulką krymską podane z okrasą Deser: Ciasto Miodownik składające się z kruchych blatów ciasta miodowego przełożonych kremem śmietankowym z mascarpone
Jemsushi
Menu A Przystawka: Zupa Miso z grzybami shitake Danie główne: Uramaki ze szparagami w tempurze z sałatka goma, owinięte mango Deser: Banan w tempurze z solonym karmelem
Menu B Przystawka: Oyakomaki z łososia MOWI z serkiem oraz palonym kremem z parmezanu Danie główne: Uramaki z łososiem MOWI w panko oraz tatarem z dodatkiem masła arachidowego Deser: Tapioka gotowana z kwiatami, musem z mango oraz kokosową bitą śmietaną
Orzo
Menu A Przystawka: Taco z bobowiną tacos z vege bobowiną, cebula, czosnek, salsa pomidorowa, świeża kolendra Danie główne: Makaron mafaldine z szyjkami rakowymi w redukowanym 48h kremowym sosie na bazie skorupiaków, cebuli, czosnku, białego wina, brandy i przypraw, pieczone pomidorki cherry, mikro zioła Deser: Lemon Cheesecake by Marcin Kruk sernik z bezalkoholowego limoncello, wanilia, śmietanka, herbatniki
Menu B Przystawka: Spring rolls z krótko pieczoną wołowiną, sałata lodowa, marchewka, philadelphia, świeża kolendra, sezam prażony, sos korean-bbq Danie główne: Stek hache stek z siekanej wołowiny z parmezanem i suszonymi pomidorami, sos demi-glace, szpinak blanszowany z czosnkiem, frytki Deser: Lemon Cheesecake by Marcin Kruk sernik z bezalkoholowego limoncello, wanilia, śmietanka, herbatniki
U Myśliwych
Menu A Przystawka: Chłodnik kresowy z pieczonych pomidorów i buraków polany oliwą ziołową z nasionami słonecznego słonecznika Danie główne: Partyjne pierogi z korzennych warzyw z oliwą z czarnuszką i suszonymi pomidorami Deser: Szaleństwo bezowe z kremem śmietankowym z mascarpone oraz leśnymi owocami.
Menu B Przystawka: Pasztet z dzika na grzance własnego wypieku z konfiturą na bazie leśnych owoców Danie główne: Ragout z daniela z korzennymi warzywami podawane z kopytkami ze szpinaku Deser: Szaleństwo bezowe z kremem śmietankowym z mascarpone oraz leśnymi owocami.
Dodaj komentarz