Na widelcu

Rogale z certyfikatem

Rogale Świętomarcińskie  Foto: lepszyPOZNAN.pl / tab 10.1

Ponad 100 cukierni z całej niemal Wielkopolski uzyskało właśnie certyfikat, dzięki któremu będą mogły produkować rogale świętomarcińskie. To przysmak, którym zajadamy się szczególnie 11 listopada. Każdego rok, właśnie tego dnia, zjadamy kilkanaście ton słynnych rogali.

Nazwa rogal świętomarciński została zarejestrowana w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych i przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości – wyjaśniają przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej – daje to nabywcom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.

W tym roku certyfikatem takim będzie mogło się pochwalić 105 cukierni z całej Wielkopolski. Najwięcej z nich znajduje się w Poznaniu, ale skosztować rogali wytwarzanych przez certyfikowane cukiernie będą mogli także mieszkańcy kilkunastu innych miejscowości.

Uroczystość wręczenia Potwierdzeń Uzyskania Prawa Do Wytwarzania Produktu Regionalnego Chronionego Prawem Unii Europejskiej odbyła się z udziałem Jędrzeja Solarskiego Zastępcy Prezydenta, Wiceprezesów Izby, a więc Stanisława Marczaka i Antoniego Odzimka i cukierników. Starszy Cechu Stanisław Butka, który występował przy tej okazji w podwójnej roli, bo także jako szef grupy producenckiej rogali.

Nasz słodki specjał z roku na rok jest lepszy i jest przede wszystkim smakowitym potwierdzeniem wielkopolskiej, rzemieślniczej rzetelności – podkreślał Stanisław Butka.

Po zakończeniu części oficjalnej związanej z wręczeniem certyfikatów, tradycyjnie już wielkopolscy cukiernicy częstowali poznaniaków rogalami. Listę cukierni, które otrzymały certyfikaty znajdziesz poniżej.

Poznań – GSS Społem, SPS Fawor, Santos, FFI, A. i M. Sobczak, Gruszecki A. Mądroszyk, Cafe Tęcza, Ławica, Zagrodnicza, Cukiernia Lyskawa, City Park, Piotr Machowicz, Piotr Koperski, Wiesław Dukowicz, Elite, Adam Nowak, Roman Maciejewski i Anna Maciejewska, Łucja Jarocka i Michał Jarocki, Magdalenka, Borówka, Luna, Słodki Kącik, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich, Weber, M. i A. Liczbańscy, Kandulski, Piekarnia Czesława Stricke, Brojs, Fortuna,  Ryszard Gembiak, Bazar Poznański, Stefan Frąckowiak, Smak-Coop, Cukiernia M. R. K. Jankowscy, Luna, Orbis, Tortmen, Papillon, Hotel Rzymski, Drukarnia Skład Wina & Chleba, Cukiernia Małgorzata Nackoska

Biskupice – Unipol Wypieki

Blizanów – Hotel

Buk – Marzena i Leszek Stefańscy

Chodzież – Cukiernia Kamińscy

Dopiewo – Rawa Robert Olejniczak, Cukiernia Krzysztof i Leszek Nowaczyk

Grodzisk Wielkopolski – Piekarnia Piotr Gwóźdź, Cukiernia Jan Kachlicki

Kostrzyn – Ammaretto,  Jerzy Rubiś

Kościan – Piekarnia-Ciastkarnia Maria i Paweł Walenciak, Marian Kurasiak

Kaźmierz – Cukiernia Rodzinna Leszek Tafelski

Kiszewo – Ewmark

Komorniki – cukiernia Krzyżański

Książ Wielkopolski – Książ

Krotoszyn – Piekarstwo W. B. Kaczyńscy i G. Głuszek

Kobylnica – Hoffmann, Natura

Krobia – Grzegorz Jesiak

Konin – Marcus, Preus

Kórnik – Rodan

Leszno – U Kowolki

Luboń – Anika Stanisław Butka, Mazurek

Łubowo – Cukiernia Familijna

Mosina – Hanna Piskorska, Ciastkarnia Ren-Mac, Tosmak, Limaro

Miejska Górka – Joker

Murowana Goślina – Paweł Piętka, Spółdzielnia Rolniczo Handlowa Rolnik

Nekla – Agnes

Oborniki – PPH Andrzej Maćkowiak

Puszczykowo – Jacek Błaszkowiak, Anaj

Pobiedziska – Zakład Piekarsko-Cukierniczy Kazimierz Dynaryński, Zagrodnicza, Ryneczek 10

Przeźmierowo – Camargo, Beata Klijewska

Pleszew – Coctail-bar Bronisław Vogt, Cukiernictwo Piekarnictwo i Gastronomia Maciej Vogt, Dariusz Rusinek,  Tomasz Grażyna Jan Vogt

Przygodzice – Cukiernia Graf

Rokietnica – Piekarnia Piotr Łakomy, U Kamilka

Rostarzewo – Mik-Mar

Szamotuły – Cukiernia Dariusz Nowaczyński

Suchy Las – Jagódka

Swarzędz – Magdalenka

Stęszew – Cukiernia Sebastian Szajda

Środa Wielkopolska – Delicje

Wolsztyn – Zakład Cukierniczy Justyna Gwóźdź

Wągrowiec – Kilian Master Smak, Cukiernia W. Zborowski i K. Zborowski

Zaniemyśl – Łobza

Użyte w artykule zdjęcia: Hotel Rzymski, lepszyPOZNAN.pl / tab 10.1

1 komentarz

kliknij by dodać komentarz


  • Jak moźe starszym cechu byc facet co od wielu lat piecze obrzydliwe pieczywo jego szczeście źe w Luboniu bo w Poznaniu takie badziewie nie ujdzie