Ponad 100 cukierni z całej niemal Wielkopolski uzyskało właśnie certyfikat, dzięki któremu będą mogły produkować rogale świętomarcińskie. To przysmak, którym zajadamy się szczególnie 11 listopada. Każdego rok, właśnie tego dnia, zjadamy kilkanaście ton słynnych rogali.
Nazwa rogal świętomarciński została zarejestrowana w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych i przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości – wyjaśniają przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej – daje to nabywcom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.
W tym roku certyfikatem takim będzie mogło się pochwalić 105 cukierni z całej Wielkopolski. Najwięcej z nich znajduje się w Poznaniu, ale skosztować rogali wytwarzanych przez certyfikowane cukiernie będą mogli także mieszkańcy kilkunastu innych miejscowości.
Uroczystość wręczenia Potwierdzeń Uzyskania Prawa Do Wytwarzania Produktu Regionalnego Chronionego Prawem Unii Europejskiej odbyła się z udziałem Jędrzeja Solarskiego Zastępcy Prezydenta, Wiceprezesów Izby, a więc Stanisława Marczaka i Antoniego Odzimka i cukierników. Starszy Cechu Stanisław Butka, który występował przy tej okazji w podwójnej roli, bo także jako szef grupy producenckiej rogali.
Nasz słodki specjał z roku na rok jest lepszy i jest przede wszystkim smakowitym potwierdzeniem wielkopolskiej, rzemieślniczej rzetelności – podkreślał Stanisław Butka.
Po zakończeniu części oficjalnej związanej z wręczeniem certyfikatów, tradycyjnie już wielkopolscy cukiernicy częstowali poznaniaków rogalami. Listę cukierni, które otrzymały certyfikaty znajdziesz poniżej.
Poznań – GSS Społem, SPS Fawor, Santos, FFI, A. i M. Sobczak, Gruszecki A. Mądroszyk, Cafe Tęcza, Ławica, Zagrodnicza, Cukiernia Lyskawa, City Park, Piotr Machowicz, Piotr Koperski, Wiesław Dukowicz, Elite, Adam Nowak, Roman Maciejewski i Anna Maciejewska, Łucja Jarocka i Michał Jarocki, Magdalenka, Borówka, Luna, Słodki Kącik, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich, Weber, M. i A. Liczbańscy, Kandulski, Piekarnia Czesława Stricke, Brojs, Fortuna, Ryszard Gembiak, Bazar Poznański, Stefan Frąckowiak, Smak-Coop, Cukiernia M. R. K. Jankowscy, Luna, Orbis, Tortmen, Papillon, Hotel Rzymski, Drukarnia Skład Wina & Chleba, Cukiernia Małgorzata Nackoska
Biskupice – Unipol Wypieki
Blizanów – Hotel
Buk – Marzena i Leszek Stefańscy
Chodzież – Cukiernia Kamińscy
Dopiewo – Rawa Robert Olejniczak, Cukiernia Krzysztof i Leszek Nowaczyk
Grodzisk Wielkopolski – Piekarnia Piotr Gwóźdź, Cukiernia Jan Kachlicki
Kostrzyn – Ammaretto, Jerzy Rubiś
Kościan – Piekarnia-Ciastkarnia Maria i Paweł Walenciak, Marian Kurasiak
Kaźmierz – Cukiernia Rodzinna Leszek Tafelski
Kiszewo – Ewmark
Komorniki – cukiernia Krzyżański
Książ Wielkopolski – Książ
Krotoszyn – Piekarstwo W. B. Kaczyńscy i G. Głuszek
Kobylnica – Hoffmann, Natura
Krobia – Grzegorz Jesiak
Konin – Marcus, Preus
Kórnik – Rodan
Leszno – U Kowolki
Luboń – Anika Stanisław Butka, Mazurek
Łubowo – Cukiernia Familijna
Mosina – Hanna Piskorska, Ciastkarnia Ren-Mac, Tosmak, Limaro
Miejska Górka – Joker
Murowana Goślina – Paweł Piętka, Spółdzielnia Rolniczo Handlowa Rolnik
Nekla – Agnes
Oborniki – PPH Andrzej Maćkowiak
Puszczykowo – Jacek Błaszkowiak, Anaj
Pobiedziska – Zakład Piekarsko-Cukierniczy Kazimierz Dynaryński, Zagrodnicza, Ryneczek 10
Przeźmierowo – Camargo, Beata Klijewska
Pleszew – Coctail-bar Bronisław Vogt, Cukiernictwo Piekarnictwo i Gastronomia Maciej Vogt, Dariusz Rusinek, Tomasz Grażyna Jan Vogt
Przygodzice – Cukiernia Graf
Rokietnica – Piekarnia Piotr Łakomy, U Kamilka
Rostarzewo – Mik-Mar
Szamotuły – Cukiernia Dariusz Nowaczyński
Suchy Las – Jagódka
Swarzędz – Magdalenka
Stęszew – Cukiernia Sebastian Szajda
Środa Wielkopolska – Delicje
Wolsztyn – Zakład Cukierniczy Justyna Gwóźdź
Wągrowiec – Kilian Master Smak, Cukiernia W. Zborowski i K. Zborowski
Zaniemyśl – Łobza
Jak moźe starszym cechu byc facet co od wielu lat piecze obrzydliwe pieczywo jego szczeście źe w Luboniu bo w Poznaniu takie badziewie nie ujdzie