Cieplejsze dni sprawiają, że mamy większą ochotę na lżejsze posiłki, a spragniony witamin organizm domaga się warzyw i owoców. Świetnym sposobem na ich przemycenie do swojej diety są sałatki, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do głównego dania. Nie masz na nie pomysłu? Przedstawiamy inspiracje na pyszne sałatki z całego świata!
Nie ma jednej receptury na idealną sałatkę – w zależności od regionu i dostępnych w nim produktów powstały różne interpretacje dań na bazie warzyw i owoców. Dziś nie trzeba wybierać się za zagranicę, aby skosztować libańskiego tabbouleh czy włoskiego caprese – w pobliskich sklepach znajdziemy wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania. W gotowaniu liczy się własna inwencja i eksperymentowanie, dlatego dokładne odtwarzanie przepisów nie jest konieczne.
Bliski Wschód na talerzu
Kuchnia Bliskiego Wschodu jest bardzo zróżnicowana pod względem smaków, a dobór używanych w niej składników jest często powiązany z aspektami religijnymi. Nie oznacza to jednak, że nie da się wyróżnić charakterystycznych produktów wykorzystywanych powszechnie w tym regionie – z warzyw najczęściej sięga się po bakłażany, cukinię, pietruszkę, paprykę i pomidory. Posiłki są również wzbogacane różnymi kaszami, soczewicą czy ciecierzycą. W bliskowschodnich potrawach nie brakuje też czosnku i cebuli, a przyprawy nadają daniom głęboki aromat.
Sałatki w tym regionie są zazwyczaj dodatkiem do dania głównego lub jednym z mezze, czyli przystawek podawanych na rozbudzenie apetytu. W polskich restauracjach, serwujących potrawy z Bliskiego Wschodu, najczęściej możemy spotkać się z niezwykle orzeźwiającą sałatką tabbouleh, która jest połączeniem kaszy kuskus z drobno pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, czerwoną papryką, czosnkiem i cebulą. Dodaje się do niej również oliwę, natkę pietruszki, cytrynę oraz miętę. Tabbouleh świetnie sprawdzi się jako szybki lunch lub dodatek do grillowanych mięs.
Przygotowując sałatki inspirowane Bliskim Wschodem możemy sięgnąć po coraz popularniejszy w Polsce hummus, który przygotowuje się z ciecierzycy połączonej z pastą sezamową, oliwą i czosnkiem. Jest on doskonałym źródłem białka, a ze względu na swoją kremową konsystencję można go wykorzystać zamiast majonezu w sałatkach ze świeżych warzyw. Do dań kuchni bliskowschodniej często podaję się pitę lub podpłomyki – mówi Marzena Stokwisz z firmy Brześć, produkującej wyroby cukiernicze i przekąski.
Smaki rodem z Azji
Kraje azjatyckie słyną ze słodko-kwaśnych połączeń smakowych i niebanalnych kombinacji składników. W daniach z tego regionu, oprócz sałaty i kapusty, bazę sałatek często stanowią też świeże zioła, jak kolendra, mięta czy liscie kaffiru. Dzięki temu nawet po dodaniu do potrawy smażonego mięsa lub tofu wciąż zachowuje ona świeży i orzeźwiający smak. Ważnym elementem jest też dressing, którego najprostszą wersję stworzy się z połączenia oleju z octem ryżowym, sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, cukrem bądź miodem i solą.
Jeśli chcesz, aby sałatka w stylu azjatyckim była sycąca warto dodać do niej makaron – w tym regionie do tego typu dań najczęściej wykorzystuje się pszenny chow mein, gryczany soba lub ryżowy. Aby nadać sałatce jeszcze bardziej orientalny charakter nie zapomnijmy o odpowiednim przygotowaniu warzyw pokrojonych w cienkie paski o podobnej długości. Wyrazisty smak potrawy uzyskamy dzięki drobno posiekanemu chili lub odrobinie kimchi – koreańskiej kapuście kiszonej z przyprawami.
Śródziemnomorskie fantazje kulinarne
Kuchnia śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic dziwnego, panujący w tym regionie klimat sprzyja uprawie warzyw, owoców i ziół, które często goszczą na lokalnych stołach.
Najprostsza z nich, caprese, w podstawowej wersji składa się jedynie z pokrojonej mozzarelli, którą przekłada się plastrami pomidorów, listkami bazylii i polewa oliwą. Całość można tez skropić octem balsamicznym i nałożyć niewielką ilość zielonego pesto na kompozycję z sera i pomidorów. W przypadku, gdy zdecydujemy się na przygotowanie sałatki greckiej warto użyć prawdziwego sera feta i oliwek z odmiany kalamata, a jeśli chcemy ściśle trzymać oryginalnego przepisu to nie dodajemy do niej sałaty.
Liście sałaty, najlepiej rzymskiej, będą natomiast niezbędne do stworzenia sałatki nicejskiej z tuńczykiem, filecikami anchois i jajkiem na twardo. Sekret tego dania tkwi w dressingu, który powstaje z połączenia musztardy, octu winnego, oliwy oraz czosnku.
W kuchni śródziemnomorskiej do dań często podaję się pieczywo, które świetnie uzupełnia cały posiłek. Bagietka nie tylko dopełnia smak sałatki, ale zapewnia też dłuższe poczucie sytości. Doskonałym dodatkiem do sałatek są również grzanki, które można przyrządzić z suchego chleba lub bułki – wystarczy pokroić je w grubą kostkę, skropić oliwą i przysmażyć na patelni bądź upiec w piekarniku na złocisty kolor. Chrupiącą alternatywą dla grzanek mogą być również posiekane drobno orzechy, podprażone pestki słonecznika lub groszek ptysiowy – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.
Sałatki to samo zdrowie. Każdemu polecam