Aglomeracja

Sanepid dba o zdrowe wakacje

Jezioro Rusałka, plaża, miejsce do grilowania  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Od 22 czerwca 2024 roku pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego prowadzą intensywne kontrole sanitarne w dniach wolnych od pracy. Skupiają się one szczególnie na obiektach produkcji i obrotu żywnością znajdujących się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.

Do końca lipca przeprowadzono 570 kontroli, które ujawniły wiele nieprawidłowości. W wyniku tych działań nałożono 72 mandaty karne na łączną kwotę 19 250 złotych. Ponadto, wszczęto 129 postępowań administracyjnych, z czego 20 dotyczyło decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień, a 109 decyzji mandatowych za wykryte nieprawidłowości.

Podczas kontroli stwierdzono liczne uchybienia, które mogą zagrażać bezpieczeństwu konsumentów. Do najczęściej występujących należały:

  • Brak czystości i porządku w obiektach.
  • Zły stan techniczny pomieszczeń (uszkodzone i brudne sufity, ściany, podłogi).
  • Przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach.
  • Brak rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej/produkcyjnej oraz HACCP.
  • Brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych.
  • Brak prawidłowej segregacji przechowywanych środków spożywczych.
  • Brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników/produktów spożywczych.
  • Brak bieżącej ciepłej wody w pomieszczeniach roboczych.
  • Prowadzenie działalności niezgodnie z zakresem wydanej decyzji o zatwierdzeniu zakładu.
  • Prowadzenie działalności bez decyzji o zatwierdzeniu zakładu.
  • Brak skutecznego zabezpieczenia obiektu przed dostępem owadów.

Znaczenie Kontroli

Powyższe dane wskazują, że prowadzenie tego typu kontroli jest nie tylko potrzebne, ale i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne. Dzięki tym działaniom, osoby spędzające wakacje w województwie wielkopolskim mogą mieć pewność, że żywność, którą kupują i spożywają, jest bezpieczna i spełnia wszystkie normy sanitarne.

Użyte w artykule zdjęcia: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz