Teoretycznie żyjemy w Pyrlandii, mówimy o sobie z dumą Pyry, ale bulwa ta pozostała jedynie symbolem. Nie szukamy i nie zachwycamy się jej różnymi odmianami. Dość rzadko też szukamy chyba pomysłów na jej ciekawe wykorzystanie w kuchni, a szkoda. Dzisiaj na śniadanie zaproponujemy danie właśnie z pyrą. Słodką pyrą.
Jestem w tej chwili dość daleko od Poznania. Kiedyś powiedziałoby się, że w drugim obszarze płatniczym. Poniekąd zostało tak do dzisiaj, choć łatwiej przekraczać granice. Waluta tutaj jest inna, siła nabywcza zarobionych bejmów zupełnie inna… ale ja nie o tym.
Zawsze staram się odwiedzać miejscowe targi, podpatrywać co kupują “tubylcy”. Jeśli nie targowiska, to choć sklepiki. Mając w tej chwili pewien dystans do codziennej, poznańskiej rzeczywistości, pozazdrościłem tymże “tubylcom” bogactwa pyr. Wybór mają tutaj bardzo duży, ceny bardzo nie-duże. Jeśli do tego dodamy bogactwo lokalnych i sprowadzanych innych produktów, to aż chce się gotować!
Przepis na dzisiejsze śniadanie pochodzi jednak ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. To właśnie tutaj mieszka i tworzy bloga FitFoodieFinds Lee.
Początkowo, gdy jeszcze studiowała, miał to być swoisty dziennik, w którym opisywała jak zdrowo może odżywiać się student. Później oczywiście sam blog ewoluował i zmieniał kilka razy swój charakter.
Dziś FitFoodieFinds skupia się na promowaniu zdrowego i zrównoważonego stylu życia poprzez pyszne i piękne przepisy, ćwiczeń, podróży, i wszystkiego co między tym – wyjaśnia Lee.
Jeśli jesteście miłośnikami nie tylko smacznych, ale również zdrowych potraw, to powinniście przejrzeć to, co proponuje autorka tego kulinarnego przewodnika.
To właśnie w nim znalazłem danie, które chcę wam polecić na niedzielne, rodzinne śniadanie. To jajeczne babeczki z batatem, czyli słodką pyrą.
Będziemy potrzebować oczywiście bataty, które utrzemy na drobno. Ser cheddar, czosnek, 8 dużych jaj oraz sól i pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do około 190°C. Będziemy również potrzebowali blachy do robienia muffinek. Spryskujemy, bądź smarujemy ją olejem kokosowym lub innym, który akurat mamy.
Obieramy nasze bataty i ucieramy na drobno. Dzięki temu danie będzie delikatne.
Utarte słodkie pyry mieszamy ze startym serem i posiekanym czosnkiem. Całość mieszamy i wsypujemy do każdego “kubeczka” na muffinkę.
Teraz wbijamy na wierzch jajko i posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Teraz całość wkładamy do piekarnika na 13 – 15 minut i czekamy, aż jajko zetnie się tak, jak lubimy.
To wszystko. Gotowe. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!
Więcej ciekawych przepisów od Lee znajdziesz na jej blogu FitFoodieFinds.
Dodaj komentarz