Plac Bernardyński to wyjątkowe miejsce na zakupowej mapie Poznania. Tam zadomowił się od kilku lat Zielony Targ skupiający wytwórców produktów lokalnych, ekologicznych. To miejsce realizującą filozofię Slow Foodu, czyli bezpośredniego kontaktu między producentem, a klientem. Zielony Targ zauważył także prestiżowy żółty przewodnik Gault&Millau, zachęcając do robienia zakupów na poznańskim rynku.
Lato to wakacje. Mamy więc nieco więcej czasu, by wybrać się do ciekawych miejsc, pora by zadbać o to, co jemy. To także czas, kiedy przybywa do Poznania wielu turystów. Zielony Targ jest położony w pobliżu Starego Miasta oraz tuż u podnóża przepięknego kościoła o.o. Franciszkanów chętnie odwiedzanego przez turystów. Jest to więc dobry okres by zaprosić poznaniaków i przyjezdnych do odwiedzenia Zielonego Targu, tym bardziej że producenci sprzedający tam swoje wiktuały zapraszają 4 lipca na kulinarne spotkanie.
Postanowiliśmy przygotować imprezę pod nazwą „Smaczne lato w mieście”. Od godziny 9.00 będziemy gotować zupę rybną i smażyć płotki z wielkopolskich stawów. W menu zaplanowaliśmy oczywiście pyrę z gzikiem zrobionym na bazie mojej ricotty – mówi Marek Grądzki organizator imprezy oraz producent Serów Grądzkich.
Będą także grillowane warzywa prosto ze straganów, miody pitne. Smakować będzie można także jajecznicę a wszystko popijać naturalnymi jogurtami i kefirami. A próbować smakołyków w rytmie slow food będzie można w towarzystwie muzyki serwowanej przez Kostka Andriejewa.
To smaczne lipcowe spotkanie ma na celu jeszcze ściślejsze zintegrowanie nas producentów z naszymi klientami. Dlatego wspomnianymi wcześniej smakowitościami będziemy częstować. Planujemy, że spotkanie potrwa do 13.00, chyba że wcześniej usłyszymy stukot chochli o dno kotła – dodaje Marek Grądzki.
Organizatorzy chcą by impreza odbywała się przez okres lata cyklicznie.
Dodaj komentarz