Przed nami cztery dni kulinarnej podróży po niemal wszystkich regionach Polski. Swoje najlepsze specjały prezentować będą na terenie MTP podczas rozpoczynających się w sobotę targów Smaki Regionów.
Targi te są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur i promuje naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną – wyjaśniają organizatorzy – wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych.
Będziemy mogli skosztować kulinarnych specjałów z różnych zakątków Polski. Będzie gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Będzie również chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, wyśmienite sery i smażone na piecu powidła.
Te rarytasy, których na próżno szukać w supermarketach, co roku przyciągają one do Poznania kilkadziesiąt tysięcy smakoszy i z każdą edycją targów frekwencja jest większa, ponieważ znudzeni masowymi produktami dostępnymi, z coraz większym zaangażowaniem szukamy nowych smaków, które nie dominują w naszej codziennej kuchni – mówi Miłosz Jankowiak z MTP.
Podczas rozpoczynającej się właśnie imprezy zaprezentuje się też oczywiście Wielkopolska. Obok regionalnych przysmaków pojawią się kulinarne przysmaki z Chungcheongnam-do, regionu partnerskiego z Korei Południowej. Będzie można zapoznać się między innymi z takimi produktami jak hangwa, a więc ryżem smażonym w tradycyjny sposób, będzie też czerwony żeń-szeń, suszony imbir z cukrem czy chusa, lokalny alkohol z jabłek.
Pomorze częstować będzie oczywiście rybnymi specjałami w korzennych zalewach, pierogami z różnymi nadzieniami, przetworami z runa leśnego, ekologicznymi miodami, tradycyjnie wytwarzanymi serami i przetworami mlecznymi. Będzie też tradycyjne piwo pomorskie.
Zapraszamy także na nasze stoisko, bo tylko tu nie tylko nasi goście dowiedzą się wszystkiego o największym producencie mleka i produktów mlecznych w Polsce, ale także będą mogli uczestniczyć w pokazie kuchni molekularnej oraz spróbować niezwykłych dań wzbogaconych smakiem naszych produktów – zachęca Kamila Syroka z firmy Mlekpol.
Warto będzie także odwiedzić piekarzy, którzy w ramach wydarzenia Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa odbędą się m. in. pokazy wypiekania chleba, degustacje a dla dzieci zostanie przygotowana minipiekarnia, w której maluchy będą mogły własnoręcznie przygotować bułeczki i rogaliki.
Podczas targów nie zabraknie również pokazów kulinarnych i występów zespołów ludowych – zapowiada Miłosz Jankowiak – nowością w tym roku będzie edukacyjny program stowarzyszenia Polska Ekologia, które w specjalnie zaaranżowanej strefie będzie zachęcało do spożywania owoców i warzyw.
Tegoroczne Smaki Regionów rozpoczynają się w sobotę (19.09) i potrwają do wtorku (22.09). Można je odwiedzać od 9:00 do 17:00. Wstęp na targi jest bezpłatny.
Dodaj komentarz