Kino kulinarne cieszy się ogromnym powodzeniem! Także sierpniowy Festiwal Transatlantyk zaprasza nas na cykl „Od Fascynacji do Kreacji – Smakuj Życie!” gdzie częstować nas będzie wyjątkowymi smakołykami. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku wybitni kucharze z Polski, a gośćmi kulinarnych wieczorów będą codziennie autorzy obejrzanych filmów oraz kurator Kina Kulinarnego w Berlinie – Thomas Struck.
Projekcje filmowe będą odbywać się w Multikinie 51, codziennie o godzinie 18.30, a na kulinarną ucztę po filmach goście Kina Kulinarnego przeniosą się do starannie przygotowanej przestrzeni restauracyjnej w namiocie, który będzie znajdował się na Błoniach Wildeckich.
W kulinarną podróż Transatlantyk zapraszaj 3 sierpnia. Najpierw wybierzemy się w podwodny świat z otwierającym Kino Kulinarne filmem „Małże i miłość”, o którym opowie sama reżyserka Willemiek Kluijfhout . Szefem kuchni będzie Witold Iwański – zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski, który będzie serwował owoce morza. Podczas wieczoru usłyszymy również podwodne dźwięki, które na żywo będzie tworzył akordeonista Tuur Florizoone.
4 sierpnia odwiedzimy rejon Bliskiego Wschodu w poszukiwaniu najlepszego hummusu na świecie wraz z optymistycznym filmem „Make hummus not war”. Gościem wieczoru będzie sam autor – australijski dokumentalista Trevor Graham. O podniebienia gości zadba Dawid Łagowski – szef Kuchni Pałacu Mierzęcin.
Trzeciego dnia odwiedzimy malowniczą włoską prowincję, gdzie narodził się ruch Slow Food, który uświęca wspólne i nieśpieszne jedzenie, gotowanie i uprawianie żywności. Gościem wieczoru będzie reżyser filmu „Historia ruchu Slow Food” Stefano Sardo, a gotować będzie wyjątkowy kolektyw ośmiu szefów kuchni związanych z portalem Wszystko Dla Kucharzy.
Czwartą podróż filmową, jak i kulinarny wieczór spędzimy z Jeremym Seifertem, autorem i narratorem filmu „GMO OMG”, który przemierzył Stany Zjednoczone w poszukiwaniu odpowiedzi na to, czym właściwie jest Żywność Genetycznie Modyfikowana. Kolację przygotuje Tomasz Trąbski – jeden z 50 najlepszych szefów kuchni w Polsce, szef kuchni Concordia Taste Restaurant w Poznaniu.
Ostatni wieczór poświęcony będzie wariacjom na temat kuchni indyjskiej, a zainspirowany będzie filmem „Jadoo” w reżyserii Amita Gupty, który będzie gościem specjalnym wieczoru. Fuzję smaków wschodu i nowoczesnej kuchni zaproponuje Jakub Adamczyk – na co dzień szef kuchni restauracji Winosfera w Warszawie.
Managerem kuchni Kina Kulinarnego, a zarazem przewodnikiem po niezapomnianym świecie smaków będzie Patryk Dziamski. Uczestnik szczytu gastronomicznego Madrid Fusion 2013r., na którym brał udział w wykładach kulinarnych takich sław światowej gastronomi jak: Jordi Butron, Jordi Roca czy Andoni Luiza Aduriza.
Bilety na seanse w cenie 150 zł dostępne w sprzedaży od 17 lipca poprzez portal eBilet.
Dodaj komentarz