Poznaniacy lubią kulinarne eksperymenty! U nas działa przecież Dark Restaurant, dwa razy w roku powstaje najwięcej w Polsce jednodniowych restauracji, jest też Noc restauracji, jest Festiwal Smaku, Nalewek…. Okazuje się jednak, że kolejną inspiracją może być Słońce!
Restauracja Vine Bridge w najbliższą sobotę zaprezentuje kolejny, nowy koncept kuchni. Na otwartej przestrzeni Mostu Jordana urządzi letnią kuchnię Sun Bridge, czerpiącą z energii Słońca.
Pomysł by użyć energii słońca do przygotowywania posiłków jest znany i wykorzystywany na całym świecie, choć częściej po prostu gwarantuje dostęp do przegotowanej, a tym samym czystej wody. Dzieje tak dzięki urządzeniu skupiającemu energię Słońca i oddającemu ją w formie ciepła. Za pomocą kuchenek-solarów składniki będą doprowadzane do wrzenia, bulgotania i skwierczenia, by zamienić się w wyjątkowe potrawy przygotowane za pomocą energii dostarczonej przez najbliższą nam gwiazdę. Przy wykorzystaniu energii odnawialnej, przyrządzone zostaną tanie, zdrowe dania bez zatruwania środowiska.
– Propozycja „solar cuisine” jest konsekwencją naszych poszukiwań i proekologicznych wyborów: po zgaszeniu światła w Dark Restaurant wprowadzeniu do kuchni polskiej owadów oraz dziko rosnących roślin, nadszedł czas na wykorzystanie energii słonecznej. Świat wokół nas jest szalenie ciekawy. Codziennie mniej lub bardziej świadomie niszczymy go lub decydujemy o jego zachowaniu. Gotowanie solarne to wybór i nasz, zaledwie minimalny, wkład w jego ochronę. Przy okazji może przynieść bardzo smaczne efekty – mówi Jarosław Ludwicki, pomysłodawca pierwszej polskiej słonecznej restauracji Sun Bridge.
Restauracja Sun Bridge będzie funkcjonować latem w każdy słoneczny weekend na Moście Jordana. Otwarcie 8. czerwca o godz.11.00.
ja tam wole smażyć swe boskie ciało na słoncu 🙂