Uwielbiam jeść sushi, choć od razu muszę się przyznać, że nie jestem znawcą i w tej kulinarnej podróży jestem raczej amatorem. Pierwsze sushi które zjadłem było domowej roboty. Zasmakowałem w tym smaku. Muszę wyjaśnić jeszcze jedno – nie lubię surowych ryb!
Do Kuro trafiłem przypadkowo zaproszony na spotkanie. Wtedy lokal ten mieścił się jeszcze przy ulicy Katowickiej. Było cicho, spokojnie i bardzo sympatycznie. Gdy przyznałem się, że nie bardzo znam się co można zamawiać zadano mi kilka pytań pomocniczych i zaproponowano kilka pozycji z menu, których nazwy niewiele mi mówiły. Zacząłem od zupy “ogórkowej”. Była tłusta, jej smak był bardzo wyraźny i przypadł mi do gustu. Dobry początek. Potem dostałem ryżowe krążki z krewetkami (polecam!), były wegetariańskie (bardzo neutralne) oraz z grillowaną wołowiną. To ostatnie zestawienie nie bardzo przypadło mi do gustu, ale pozostałym osobom wręcz przeciwnie. Wszystkie potrawy robione są na oczach gości.
Trafiłem jeszcze na Katowicką do Kuro kilka razy. Potem z niecierpliwością czekałem na otwarcie w nowym miejscu – na ulicy Wodnej. Warto było czekać.
To, co mi się spodobało, to cierpliwość pracujących tutaj osób. Nie jestem łatwym klientem. Nie mam sprecyzowanych upodobań smakowych jeśli chodzi o sushi (z wyjątkiem nie-jedzenia surowych ryb). Dlatego dopytuję, kręcę nosem i liczę na sugestie. Za każdym razem propozycje były trafione. Cała obsługa jest dyskretnie sympatyczna i pomocna. Jej obecność nie jest krępująca, nie jest nachalna. Jeśli nie macie wprawy w posługiwaniu się pałeczkami – możecie tutaj odbyć pierwsze, praktyczne zajęcia.
W menu można znaleźć między innymi dania przygotowywane dla najmłodszych. Osobiście już nie będę ich zamawiał. Córka je zjadła i tak jej zasmakowało sushi, że wyjadła także pół mojej porcji 😉
Kuro polecam zatem takim nowicjuszom jak ja, ale myślę, że smakoszom tej kuchni miejsce to będzie odpowiadać.
Kuro by Panamo – znajdziecie na ulicy Wodnej 8/9. Pyszne naszym zdaniem sushi możecie zjeść na miejscu, ale też zamówić do domu czy biura.
Wybrane propozycje z menu:
Kuro – pikantny bulion z chili z pierożkami wegetariańskimi – 14,00 zł
Sałatka krabowa – słodko-pikantna sałatka z paluszków krabowych, ogórków i marynowanej rzepy i majonezu – 18,00 zł
Rainbow Yoshoku – krewetka zanurzona w cieście tempura, smażona na głębokim oleju, zapieczony tuńczyk, ryba maślana i łosoś na zewnątrz – 30,00 zł
Dodaj komentarz