Kosztowanie dań przygotowanych w food truckach kojarzy nam się głównie z ciepłymi miesiącami. Tymczasem zbliża się świąteczna edycja Festiwal Smaków Food Trucków.
Mobilne restauracje już pracują nad tym, by w grudniowy weekend pyszne jedzonko rozgrzało każdego zmarzlucha, a organizatorzy zapowiadają mnóstwo tematycznych atrakcji – zapowiadają organizatorzy.
Na pewno w menu znajdą się np. sajgonki przygotowywane według tradycyjnego, wietnamskiego przepisu, czy sałatka Bun Bo Nam Bo rodem z Hanoi. Będą również serwowane azjatyckie pierożki dim sum. To danie przygotowywane jest na parze i zachwyca niecodziennymi połączeniami smaków.
Kuchnię gruzińską reprezentować będzie chinkali, czyli pierogi z rosołem w środku. Inne danie europejskie, które jednak nie gości często na naszych stołach, to langosz, czyli węgierski placek drożdżowy, smażony jest na głębokim oleju, a podawany z tradycyjnymi dodatkami: śmietaną, czosnkiem i serem lub w autorskich kompozycjach.
Coś dla siebie znajdą także miłośnicy kuchni meksykańskiej. Będą także klasyki street foodu, a więc frytki belgijskie z autorskimi sosami i burgery w coraz to nowszych kompozycjach.
Poza jedzeniem na gości wydarzenia czekają świąteczne aktywności dla dzieci i dorosłych – dodają organizatorzy – dzieci, z niewielką pomocą rodziców, będą mogły dekorować bombki choinkowe i świąteczne pierniczki.
Dla dzieci i dorosłych przygotowana będzie także gra terenowa, w której będzie można zdobyć festiwalowe prezenty.
Świąteczna edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Luboniu odbędzie się na parkingu przy CH Factory Poznań w sobotę 11 grudnia (12:00 21:00) oraz w niedzielę 12 grudnia (10:00 – 20).
Dodaj komentarz