Zdrowa, ekologiczna żywność cieszy się powodzeniem przed świętami, kiedy dokładamy szczególnych starań, by wigilijne potrawy oddawały klimat dzieciństwa. Najlepiej przetwory przygotowywać w domu, wiemy że to trudne, dlatego coraz częściej korzystamy z oferty ekologicznych kiermaszów.
Popularne miejsce ze zdrowa żywnością, obok Okrąglaka, zostało w czwartek zamknięte przez Sanepid. Urzędnicy mieli wiele zastrzeżeń do sprzedawanych produktów, nałożyli także kilka 300 – złotowych mandatów, traktując domowe przetwory jako niewiadomego pochodzenia.
Organizatorzy przedsięwzięcia podkreślą, że państwo nie wspiera lokalnej i rodzimej przedsiębiorczości i produkcji żywnościowej, utrzymując nieprzystające do życia prawo i przepisy mające się nijak do praktyki i zdrowego rozsądku. Tygiel by Reforma zapewnia, że inicjatywa będzie kontynuowana, ale w innym miejscu.
Stałym punktem na zdrowej mapie jest natomiast Plac Bernardyński. Dziś to dobre miejsce, gdzie można poczuć prawdziwy klimat świąt, ich zapach i smak. Zielony Targ zaprasza 21 grudnia od godz. 9 do 16.
Będzie można tam zrobić zakupy na świąteczne stoły, ale także znaleźć prezenty dla bliskich. Mali producenci przywiozą wszystko to, co mają najlepszego: sery zagrodowe, wędliny, ryby, nabiał, warzywa, pieczywo, kawę, słodycze, wypieki, a nawet bożonarodzeniowe ozdoby. Wszystko robione ręcznie, według tradycyjnych receptur, ekologiczne i nieprzemysłowe.
O wszystko można będzie zapytać bezpośrednio producentów, którzy będą sprzedawać na Zielonym Targu, który jest miejscem dla prawdziwych smakoszy.
Świąteczny klimat tworzyć też będzie muzyka na żywo, degustacje, ciepłe dania i napoje.
Dodaj komentarz