21 marca po raz trzeci na całym świecie organizowane jest Goût de France / Good France – czyli święto francuskiej kuchni. W restauracjach biorących udział w wydarzeniu przygotowana zostanie specjalna kolacja. W Poznaniu, na smakoszy, specjały znad Loary czekają w restauracji Toga.
8 marca francuski Minister Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego oficjalnie ogłosił listę restauracji biorących udział w trzeciej edycji wydarzenia „Goût de France/Good France” (Smak Francji) – francuskich kolacji serwowanych tego samego dnia, tj. 21 marca 2017 r. w lokalach gastronomicznych na całym świecie.
Wśród ponad 2 000 restauracji biorących udział w globalnym projekcie, 159 znajduje się w Polsce: jest to druga najliczniejsza reprezentacja po francuskiej. Są ulokowane w 56 różnych miastach. W poznańskiej Todze, daniami kuchni francuskiej będzie można się delektować do 28 marca.
W różnorodności polskiej kuchni widać naszą historię. Zostawiły swój kulinarny ślad szlaki handlowe, królewskie i magnackie mariaże, a i podróże Polaków – dawne i współczesne. Wiele francuskich potraw na stałe wpisało się do naszej kuchni i takie właśnie dania chciałabym zaprezentować – mówi Ewa Michalska, szefowa kuchni.
Ostrygi i małże jadano w Polsce już w XVI wieku, a na dwory polskie i królewskie stoły sprowadzano z Ostendy. Przepisy przyrządzania podawał już kucharz Lubomirskich – Stanisław Czarniecki w “Compendium Felculorum”, Maria Disslowa “Jak gotować”, Wincenta Zawadzka w ” Kucharce litewskiej” Sześciuset ostrygami na przystawkę podejmowano w Warszawie Cara Rosji. W Todze kucharze zapraszają na skromniejsze ilości. Piewca kuchni francuskiej Wojciech Wielądko opisuje w “Kucharzu doskonałym” z roku 1783 : ślimaki na “przydatek”, żabki na “frykas”, króliki.
Współcześnie przypomnieliśmy sobie o cydrach czyli staropolskich jabłecznikach, nie wspominając już o beszamelu czy majonezie. Sporo dobrego dzieje się w dziedzinie polskiego winiarstwa.
Ptysie i zupa cebulowa też nas łączy (choć cebulowa w drugą stronę) Właśnie tymi wspólnotami chcielibyśmy uczcić w Todze Święto Kuchni Francuskiej – mówi Piotr Michalski członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników
Menu
Aperitif. Cydr (wytrawny polski cydr Pana Rembowskiego), Amuse – bouche. Gęsia pierś na grzance – plaster dojrzewającej 4 miesiące w Todze kaczej piersi na maleńkiej grzance plus wędzona śliwka, marynowana gruszka, rokitnik,świeży majeranek, roszponka.
Przystawka I. Ostryga zapieczona pod beszamelem, ikra pstrąga
Przystawka II.Polskie winniczki w leśnych grzybach i koprze
Danie I. Królik w polskim Pinot Gris Wzgórza Trzebnickie z ziołami, i puree z pasternaku, karmelizowana modra kapusta z orzechami.
Danie II. Jesiotr duszony w podgrzybkach ze śmietaną, grillowane warzywa
Deska serów. Dojrzewające kozie sery z Wielkopolski, gruszka, daktyle,orzechy
Deser. Ptyś z bitą śmietaną, cointreau i mandarynką
Cena kolacji. 170 zł, wraz z degustacją win francuskich i polskich (ze szczepów francuskich). 260 zł.
Dodaj komentarz