Po raz kolejny już ci, dla których pichcenie niezwykłych potraw jest pasją, mają szansę spotkać się z tymi, którzy w kuchni szukają dań niebanalnych. Podczas cyklicznie odbywającego się na całym świecie wydarzenia Restaurant Day powstają jednodniowe, oryginalne restauracje i kawiarnie. Tego dnia każdy może zostać szefem wymarzonego przez siebie lokalu.
Wszystkie takie jednodniowe restauracje prowadzone są z założenia przez kucharzy-amatorów, dla których kulinarne eksperymenty są po prostu pasją. Restaurant Day po raz pierwszy został zorganizowany w Finlandii i bardzo szybko zyskał zwolenników rozprzestrzeniając się na cały świat. Teraz jednodniowe restauracje powstają między innymi w Amsterdamie, Londynie, Sztokholmie, Zurychu, Nowym Jorku, Reykjaviku, Wiedniu, Tokio i oczywiście w Poznaniu.
Tego jednego dnia można zrealizować plan stworzenia swojej wymarzonej restauracji. Im koncepcja jest bardziej ciekawa, tym bardziej bardziej zadowolonych klientów przyciągnie – wyjaśniają pomysłodawcy – dziwactwo nie jest głównym celem, po prostu spróbuj pomyśleć o restauracji, którą sam byś pokochał. Podpowiadają również, by poprosić swoich przyjaciół o pomoc, ponieważ na pewno będzie ona potrzebna. Prowadzenie restauracji to ciężka praca, nawet przez jeden dzień – mówią organizatorzy – praca w grupie jest bardziej wydajna, a poza tym to większa zabawa.
Podczas sierpniowej edycji Restaurant Day powstało kilkanaście miejsc w różnych punktach Poznania. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Dopisała również pogoda, dzięki czemu można było rozkoszować się różnymi smakami w parkach, na placach czy na… parkingu. Tym razem trzeba będzie się schować przed panoszącą się jeszcze zimą.
Będzie można wybierać spośród ponad 20 propozycji. Najwięcej będzie oczywiście w centrum, ale powstanie również restauracja na przykład na Piątkowie. Także mieszkańcy Jeżyc będą mogli spróbować włoskich specjałów bez opuszczania swojego ukochanego fyrtla.
Mapę z pełną listą jednodniowych restauracji, które zapraszają do siebie znajdziecie klikając tutaj.
Oto niektóre propozycje niedzielnego wydarzenia kulinarnego:
JEŻYCE
ItaliArté. W rolach głównych występują: panini, frusta, bruschetta i gość specjalny: cukinianka!
ul.Bukowska 27/29, 12:00 – 21:00
PIĄTKOWO
PON PON. W mojej restauracji pragnę zaserwować dania wyjątkowe, znane, ale w nowym stulu i wydaniu. Ma być prosto, smacznie, swojsko, ale z nutą luksusu.
Oczywiście w miłej, domowej atmosferze z dala od mrozu i deszczu. Przywitają i umilą towarzystwo w trakcie posiłku dwa PONy, czyli Polskie Owczarki Nizinne.
Wymagamy uśmiechu, apetytu. Wszystko zakończymy kieliszkiem domowej nalewki!
os. Jana III Sobieskiego 4, 11:00 – 21:00
CENTRUM
Tango na talerzu. Nasza Szkoła Tanga Argentyńskiego zamieni się na jeden dzień w jedyną na świecie restaurację tangową! Zobaczycie, posłuchacie, powąchacie i zjecie. A w międzyczasie tangowa para przemknie przy stoliku… Szefem jednodniowej kuchni mianujemy Maestro Sylwestra Łazickiego! A oto, co będziemy serwować: włoski groch przyrządzimy w pomidorach, czosnku i świeżym tymianku, soczewica po hiszpańsku z chorizo papryką i suszonym chili, czarna fasola po portugalsku.
Karola Libelta 29
12:00 – 18:00
Po sąsiedzku. W naszej jednodniowej restauracji będziemy serwować dania niecodzienne ale też nie restauracyjne. Na żywo pokażemy kilka kulinarnych sztuczek. Żaden z nas nie jest kucharzem ale często ich udajemy w naszej restauracji chcemy podać dania które robimy gdy ich udajemy. Fajnie będzie chociaż raz zostać szefem kuchni!
Zamkowa 5
13:00 – 19:00
Bez Ogródek. Wszystkie specjały będą mogli Państwo spróbować w okolicach starego rynku. Mobilne stoisko restauracji “bez ogródek” będzie na Was czekać! Oto nasze menu: Stary człowiek i morze – Carpaccio z miecznika podane na razowej grzance, Poznański piątek – Pyry z gzikiem…, Co się nawinie – Zestaw zakąsek do wina.
ul. Murna
11:00 – 15:00
Figa z makiem… Potrawy osadzone w zimowym klimacie odkrywające nowe oblicza znanych i popularnych warzyw. Zaskakujące połączenia, nowatorskie kompozycje wykreowane nie tylko by cieszyć oko, ale także zaspokoić apetyty roślinożerców. Wszystkie potrawy w restauracji przygotuje Maria Hirowska autorka bloga Antoshkowe Smaczki dietetyczka i pasjonatka zdrowego odżywiania. Będzie ekologicznie i smakowicie.
Arcybiskupa Antoniego Baraniaka 8
10:00 – 19:00
Golden Spoon – Niedzielna wyżerka na rynku. Pomimo najbardziej depresyjnej pory roku, niesprzyjającej aury i kaca po sobotnich ekscesach, załóżcie kalesony, walonki i waciaki , weźcie babcie, dzieci, psy, sąsiadów i przybądźcie w niedzielę na rynek wielkopolski. Z okazji Restaurant Day postanowiliśmy pokazać wam, że street food może być lepszy niż kolacja w najbardziej snobistycznej restauracji. Będzie dużo pysznego jedzenia z różnych stron świata i dużo dobrej muzy, więc wpiszcie to wydarzenie dużymi listerami w wasze kajeciki! Atmosferę podgrzewa tradycyjnie dj tryk vel miliardy buziaczków. W menu: musaka z tzatzykami, tajskie zielone curry, pita z rwaną wołowiną, żurek michała, sałata hanki z pieczonych pyr i rukoli, owoce w cieście.
Plac Wielkopolski
12:00 – 18:00
Dodaj komentarz