„Poznańska pyra” to kolejna cykliczna impreza organizowana w Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Przygotowano wiele atrakcji. Będzie można podziwiać lokomobilę Hipolinę, zapoznać się ze sposobami zbioru i historią uprawy ziemniaków, uczestniczyć w konkursach z nagrodami, a także smacznie zjeść.
Zapraszamy zwiedzających na pole muzealne, gdzie przedstawimy tradycyjny sposób uprawy i zbioru ręcznego z udziałem widzów (Kopanie pyrów), ponadto: mechaniczny zbiór ziemniaków: konną kopaczką gwiazdową, kopaczką elewatorową i kombajnem ziemniaczanym – zaprasza Mariusz Gąszczołowski z działu promocji muzeum.
Na placu przy scenie wziąć będzie można udział w warsztatach garncarskich a także konkursie wiedzy o ziemniakach. Dla najmłodszych zwiedzających przewidziano również inne atrakcje: warsztaty w tym wyplatanie koszyków.
Nie zabraknie również przysmaków. Będzie pokaz pieczenia chleba pyry z gzikiem z parownika, potrawy tradycyjnej kuchni wielkopolskiej (zupa ziemniaczana, placki ziemniaczane, kopytka). Inne wytwory z ziemniaków będzie można podziwiać na wystawie : „Szlachetne wydanie okowity…”
Oferujemy także inne dania i pokazy ich wykonywania, jak na przykład stanowisko Zapomniane warzywa oraz inne atrakcje. Jak co roku popisy kulinarne zaprezentują Koła Gospodyń Wiejskich – mówi Mariusz Gąszczołowski
W części artystycznej, na scenie wystąpią: kapela „Wiwaty”, kabaret „Dziura” i „Zenki Band” – czyli… saksofon w roli głównej !
Dodaj komentarz