Aglomeracja

Szlakiem leberki i bułczanki

Kiełbasa biała - wielkpolski produkt regionalny  Foto: Izba Rzemieślnicza w Poznaniu/ materiały prasowe

Podczas naszych wakacyjnych podróży szukamy unikalnych produktów turystycznych. Coraz więcej ludzi podróżuje z powodu motywów kulinarnych, a lokalne produkty, potrawy i lokalni przetwórcy mogą się stać atrakcją w tych miejscach. O tym właśnie traktuje artykuł badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznania, który ukazał się na łamach międzynarodowego czasopisma naukowego Sustainability.

Bufet z kiełbasą na ciepło w park Kasprzaka, dziś Wilsona - 27.08.1978 Foto: Stanisław Wiktor / Cyryl

Turystyka kulinarna stanowi ważny element branży turystycznej, która cieszy się coraz większą popularnością wśród turystów krajowych i zagranicznych. W przypadku turystyki kulinarnej kardynalną rolę odgrywa autentyczność oferowanych produktów oraz miejsce ich wytwarzania, ponieważ jest to jeden z dominujących atrybutów turystyki kulinarnej.

Wielkopolska jest regionem o bogatych tradycjach kulinarnych. Poza cebulą i ziemniakami (pyrami), jednym z produktów charakterystycznych dla tego regionu jest produkcja wieprzowiny. Mięso wieprzowe stanowi składnik wielu produktów tradycyjnych wytwarzanych według tradycyjnych receptur, są to m.in.: salcesony: białe, czarne i ozorowe, kaszanki, bułczanki, szynki, wędzonki, pieczone udźce i kiełbasy.

Biorąc pod uwagę dziedzictwo kulturowe i kulinarne wielkopolski podjęto próbę opracowania nowego produktu turystycznego: Szlak kulinarny „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”. Wyznaczając przebieg trasy nowego szklaku kulinarnego autorzy uwzględnili producentów przetworów z wieprzowiny, gospodarstwa agroturystyczne, w których utrzymuje się trzodę chlewną i przygotowuje potrawy z ich mięsa, restauracje, w których serwuje się potrawy z wieprzowiny oraz miejsca, w których odbywają się festiwale i święta związane z wieprzowiną. Autorski przebieg szlaku obejmuje dwa warianty jego zwiedzania, trasa krótka obejmująca pięć miejsc związanych z wielkopolską wieprzowiną lub do wyboru dwie dłuższe trasy.

Muzeum Rolnictwa w Szreniawie (4) Foto: materiały prasowe muzeum

Autorzy proponują rozpoczęcie podróży kulinarnej od zwiedzenia Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, gdzie turyści mogą zobaczyć żywe zwierzęta, w tym świnie razy złotnickiej. Kolejnym punktem na mapie szklaku stanowią miejscowości, w których można nabyć produkty tradycyjne i regionalne z wieprzowiny, m.in.: kiełbasę białą parzoną wielkopolską, kiełbasę grodziską, pasztetową grodziską, salceson ozorkowy grodziski, bułczankę grodziską, kiełbasę nowotomyską, leberkę wielkopolską, wielkopolska wieprzowina złotnicka – udziec pieczony ze świni złotnickiej i inne. Na zakończenie wojaży kulinarnych autorzy proponują Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku.

A dla tych którzy wybierają niekoniecznie produkty mięsne autorzy pracy zadbali także o wskazanie innych ciekawych obiektów i wydarzeń wartych zobaczenia na szlaku.

Ognisko - pieczenie kiełbasek Foto: 38PR / materiały prasowe

Użyte w artykule zdjęcia: Izba Rzemieślnicza w Poznaniu/ materiały prasowe

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz