Na naszych stołach zaczynają królować szparagi. Specjalnością kuchni wcale nie muszą być klasyczne propozycje, z bułką zasmażaną na maśle czy słodko-kwaśny krem. Smakosze z Poznańskiego Klubu Biesiadników chcą uświadomić, że szparagi można jeść także na surowo i są równie smaczne jak te gotowane!
Nie wszyscy wiedzą, że Wielkopolska słynęła z produkcji szparagów już przed I wojną światową. Były one stąd eksportowane głównie do Berlina. Podobnie jest dzisiaj. Największym odbiorcą tego warzywa są nadal Niemcy – szacuje się, że w Polsce pozostaje 30-40 procent zbiorów.
Często się mówi, że jest to królewskie warzywo, jedno z najbardziej wartościowych, które można nabyć za plebejską cenę – mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego, który od ponad 45 lat prowadzi badania, które przyczyniają się do rozwoju produkcji szparagów.
Sporządza się z nich sałatki i zupy, służą jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Spożywać można na surowo lub gotowane. Po ugotowaniu podaje się je z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, vinegret z dodatkami, takimi jak natka pietruszki, bułka tarta, parmezan, posiekane jajka na twardo. Szparagi można także zapiekać w piecu lub grillu. I można by tak wymieniać tylko po co? Lepiej spróbować ich w jednej z polecanych przez Klub Biesiadników restauracji, którzy polecają m.in. DELLO Ristornate w Rosnówku.
Szefem kuchni jest tam Roop Lal Balu, kucharz pochodzący z Indii, pracujący w Poznaniu ponad 12 lat. Wcześniej szefował w Piano Barze doprowadzając tę restaurację do żółtego przewodnika Gault&Millau Polska. Jego szparagowe kreacje zasługują na zainteresowanie, bo mocno wiążą się z śródziemnomorskimi smakami.
Do szparagowego projektu włączyło się kilkanaście poznańskich i wielkopolskich restauracji proponując oryginalne menu. Tradycyjnie zakończenie sezonu dla tych warzyw przypada na 24 czerwca, w dzień św. Jana i do tego momentu będzie trwać kulinarne wydarzenie- mówi Juliusz Podolski z Poznańskiego Klubu Biesiadników.
Szparagowe menu
3kolory Malta
Bruschetta – zielone szparagi / ricotta / cytryna / dukkah
Krem szparagowy – mięta / oliwa pietruszkowa / popcorn gryczany
Szparagi Stir Fry – ciecierzyca / sezam / chilli / młody szpink / sos hoisin
Atrykot wołowy 58st – pieczone szparagi / młode ziemniaki / demi glace
Wiosenne Tagliattele ze szparagami – zielone szparagi / łosoś / sos maślany / pomidory koktajlowe
Restauracja A NÓŻ WIDELEC
Szparagi z 2-letnim kumpiakiem podlaskim z kremem szczypiorkowym i chlebem marcowym
DELLO Ristorante w Rosnówku
Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem
Krem szparagowy z wędzonym łososiem
Muszle św. Jakuba na szparagach z sosem cherry
Polędwica cielęca ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi, bazylią podane z warzywami grillowanymi i purée
Filet z turbota z sosem pomidorowym z pesto na szparagach z grillowaną cukinią
Restauracja Firlejka
Szparagi blanszowane – polska szynka dojrzewająca / jajko sadzone / ser bursztyn
Sałatka szparagowa – wędzony łosoś / awokado / biała rzodkiew / mango
Krem szparagowy / szyjki rakowe
Risotto – zielone szparagi / mięta / ser bursztyn / groszek cukrowy
Kurczak kukurydziany – szparagi zielone / ziemniaki / sos serowy na bazie złotego lazura
Kuchnia & Strych w Obornikach
Obornickie białe szparagi z brązowym masłem, sosem holenderskim i chrupiącą posypka.
Krem z białych szparagów z boczkiem od Nowickiego i oliwą koperkową.
Na Winklu
Poznańska zupa szparagowa
Pastela
Krem z pieczonych szparag z oliwą tymiankową
Sałata z kozim serem, szparagami i jajkiem poszetowym
Kopytka ze szparagmi i sosem chrzanowym
Tagliatelle ze szparagami i wędzonymi suszonymi pomidorami
Wstążki z cukini i marchwi z prażonym majerankowym, miażdżonym słonecznikiem,szparagami i ziołowym pesto
Lody szparagowe z kruszonką i śmietaną z palonym sianem
Restauracja TOGA
Surowe szparagi do chrupania
Zupa szparagowa z kluseczkami
Tarta szparagowa
Szparagi zapieczone z pomidorami i kozim serem Marka Grądzkiego
Szparagi z sosem
Szparagi z jajkiem sadzonym
Sałata ze szparagami, kwiatami i jadalnymi chwastami.
Sorbet szparagowy
Dodaj komentarz