Najbardziej popularne są białe, choć i zielone mają swoich zwolenników. Jedno jest pewne – szparagi najlepiej smakują właśnie teraz, gdy trafiają na nasze stoły niemal prosto z pól. W lokalach Hotelu Rzymskiego w maju i czerwcu skosztować można szparagów na wiele sposobów.
Są podawane pieczone, duszone, gotowane, panierowane, podsmażane, w sałatce, w zupie i w sosie… Poniżej podajemy tylko niektóre propozycje Hotelu Rzymskiego.
W wyjątkowym menu znalazła się między innymi sałatka pomidorowa z zielonymi szparagami, carpaccio z polędwicy wołowej z marynowanymi szparagami czy szparagi z wędzonym łososiem i sosem musztardowo – miodowym.
Jest również między innymi szparagowa sakiewka z kurkami w śmietanie, grillowane szparagi z koprem i masłem czy panierowane szparagi z szynką parmeńską i serem mozzarella. Na pewno znajdą się również smakosze, którzy skuszą się na szparagi zapiekane w szynce z serem camembert lub szparagi z kurkami w śmietanie z bruschettą. Dla miłośników owoców morza są także krewetki z zielonymi szparagami z sosem słodko – kwaśnym.
Wśród zup w karcie znalazła się między innymi zupa winna z kurczaka i szparagów, krem szparagowy podprawiany żółtkiem. Polecamy także zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem zielonych szparagów.
Z dań głównych wybrać można na przykład kotleciki z kurczaka ze szparagami i ziołami, schab ze szparagami w sosie Mornay czy antrykot z grilla podany z sałatką szparagową, bądź stek wołowy podany na szparagach z sosem z zielonego pieprzu… Są także dania rybne.
Tradycyjnie już skosztować można… lodów z zielonymi szparagami!
Jak smakowały nam szparagowe specjały w restauracji de Rome możesz przeczytać tutaj.
a czy aby nie drogo w Rzymskim? jakie ceny?
tanio nie jest, ale na pewno bardzo smacznie 🙂
fajnie knajpa z ulicy wyglada – siedza ludzie i smacznie jedza ale cos mnie powstrzymuje zeby wejsc do hotelowej restauracji sama nie wiem co