Przepisy

Poznańskie obiadki: Szparagowe szaleństwo!

Risotto ze szparagami  Foto:

Szparagowe szaleństwo! Czy aby nie łyczate pytała stateczna poznańska mama sprzedawców na Rynku Jeżyckim? A po czymu  pęczek, po wiela… W sobotę przed Carefurem na Osiedlu Warszawskim za skrzynkami pełnymi szparagów siedział 10 letni chłopak ze zbolałą miną, rodzice, właściciele gospodarstwa rolnego kazali mu sprzedać poranny zbiór. Kupując kilka dorodnych pęczków do dobrej cenie 4 zł poprawiliśmy mu humor, sobie także!

Risotto ze szparagamiMagda zainspirowana przepisem Gordona Ramsay’a postanowiła przyrządzić bardzo zielone risotto – z zielonymi szparagami, groszkiem i bobem..

Składniki:

– 400 g ryżu do risotto,
– 150 g wyłuskanego bobu,
– 200 g zielonych szparagów,
– 200 g zielonego groszku,
– 1 drobno posiekana cebula,
– pęczek szczypiorku,
– 1duży zmiażdżony ząbek czosnku,
– 1 litr bulionu warzywnego,
– 200 ml białego wytrawnego wina,
– 2 łyżki mascarpone,
– starty parmezan do posypania,
– sól, pieprz

Oczyszczone i pokrojone w kawałki szparagi obgotowujemy razem z bobem w osolonej wodzie. Odstawiamy.

Cebulę razem ze szczypiorkiem i czosnkiem podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino i dodajemy szczyptę kurkumy oraz chilli. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.

Pod koniec gotowania dodajemy obgotowane szparagi i bób oraz groszek, a następnie mascarpone. Doprawiamy do smaku.

Podajemy posypane startym parmezanem.

Więcej przepisów Magdy znajdziecie na jej blogu OBADOS NA OBIADOS

4 komentarzy

kliknij by dodać komentarz