Trwa tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku. Z tego, co oferują wystawcy, możemy skorzystać tylko do niedzieli.
Odwiedziliśmy Stary Rynek w sobotę w porze obiadowej spodziewając się, że będzie tutaj wuchta wiary. Tłumów jednak nie było. Znacznie mniej, w porównaniu z poprzednimi latami, było też straganów. Oferta była zatem też skromniejsza, ale każdy powinien znaleźć coś smacznego dla siebie.
W tym roku możemy między innymi wybierać z bogatej oferty producentów alkoholi. Producenci win, ginów czy wódek zadbali nie tylko o ciekawe smaki, ale też odpowiednie opakowania. warto na nie zwrócić uwagę.
Polecam także porozmawiać o tym jak i z czego powstają. Moją uwagę przyciągnęły butelki ginu rzemieślniczego wytwarzanego w Lesznie. Na stoisku usłyszałem jak jest produkowany, jak powstają smaki i jak wygląda w tej chwili rynek tego trunku w Polsce. Słuchało się tych opowieści z przyjemnością.
Przebojem, chyba nie tylko dla mnie, tej imprezy jest stoisko z kiszonkami. Powstają w Poznaniu, a w kolorowych słojach możemy znaleźć nie tylko tradycyjne i oczywiste smaki. Tym razem spróbować można między innymi kiszonego… arbuza. Doskonała jest zupa kimchi z odrobiną mleka kokosowego.
Tegorocznym absolutnym hitem kulinarnym są na pewno konopne pyry z gzikiem według Roberta Makłowicza.
Link do jego programu znajdziesz poniżej (warto obejrzeć!!!). Można tę potrawę skosztować na stoisku firmy Eirhealth na Starym Rynku, ale również w kilku poznańskich restauracjach. Są to między innymi Cucina, Modra Kuchnia, GardenCity czy Pyrabar.
Na talerzu dostajemy oczywiście pyry, gzikę z redyską* i sznytloszkiem*. Czyli klasyka poznańskiej kuchni. Nowością był olejek konopny, prażone nasiona konopii i zielone, charakterystyczne liście, które położono na twarogowym sosie.
Niestety danie to można zjeść tylko w czasie trwania Festiwalu, czyli do niedzieli 15 sierpnia.
Szybko przez Festiwal, bo obejście skromniejszej ilości straganów zajmie zdecydowanie mniej czasu niż w latach poprzednich. Polecam na pewno spróbowanie i kupienie przepysznych miodów, serów, czy tłoczonych na zimno olejów. Warte grzechu są dania kuchni azjatyckiej, ale też innych zakątków Polski i Europy.
Wszystkich miłośników dobrej kuchni, doskonałych składników i gotowych produktów przekonywać raczej nie trzeba. Festiwal ten może być natomiast doskonałym początkiem kulinarnej przygody dla tych, którzy znali do tej pory tylko produkty i półprodukty wytwarzane i sprzedawane masowo w ogromnych sklepach.
Oto obiecany program Roberta Makłowicza, w którym przyrządza konopne pyry z gzikiem. To już kolejny jego program poświęcony poznańskiej czy wielkopolskiej kuchni. Jednak chyba pierwszy, który spowodował taki efekt!
Program Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na niedzielę
11:00 – 22:00 Targ produktów lokalnych i regionalnych, strefa gastronomiczna i rękodzieło
11:00 – 19:00 Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych (Stary Rynek w Poznaniu, strefa OFAR)
11:00 – 18:00 Kuchnia – Spotkania Pokoleń, Międzypokoleniowe Warsztaty Kulinarne – wstęp wolny, nie obowiązują zapisy, godzina dołączenia i czas uczestnictwa – dowolne. zapraszamy chętnych w każdym wieku i przez cały dzień!
Dodaj komentarz