Często zachwycamy się doskonałymi przysmakami z różnych stron świata, a tymczasem rodzime, tradycyjne specjały niczym im nie ustępują. Będziemy się mogli o tym przekonać podczas najbliższego Targu Komornickiego w Szreniawie.
Założeniem Targu jest promocja lokalnych producentów warzyw, owoców, ale także m. in. serów, olejów, soków, miodu, różnych przetworów czy ekologicznych win.
Biorąc pod uwagę dużą popularność i tradycję Jarmarków Świątecznych odbywających się na terenie Muzeum, postanowiliśmy zaproponować wszystkim ich uczestnikom comiesięczną możliwość nabywania produktów regionalnych i lokalnych o wysokiej jakości pochodzących od uznanych producentów tych towarów – wyjaśniają pomysłodawcy Targu Komornickiego.
Pomysł organizacji Targu powstał z inspiracji Jana Maćkowiaka, dyrektora Muzeum w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Szreniawie i Lokalnej Grupy Działania Progres z Komornik.
Do współpracy przy organizacji tego wydarzenia zaproszono laureatów Gal Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Lokalnego, które organizowało na terenie Muzeum Stowarzyszenie LGD Progres.
Dwudniowy Targ pozwoli na przyjazd znanych producentów z całego kraju m.in. takich jak Józefa Malinowskiego z Rybna czy Andrzeja Pilcha, górala z Wisły, czy też producenta rekomendowanych najlepszych w Polsce śledzi po góralsku z Gilewic pod Żywcem.
Druga już edycja Targu Komornickiego w Szreniawie odbędzie się na parkingu przy Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie w sobotę i niedzielę (17-18.06). Zapraszamy od 10:00 do 16:00. Wstęp jest bezpłatny.
Dodaj komentarz