Centrum

Targ z tradycyjną żywnością dzisiaj do wieczora

Targi ekologicznej żywności  Foto: lepszyPOZNAN.pl / gsm

Targi ekologicznej żywności Foto: lepszyPOZNAN.pl / gsmRóżne produkty spożywcze wykonywane tradycyjnymi metodami, choć są o wiele droższe od produkcji przemysłowej, cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie odwiedzamy sklepy, stoiska, czy imprezy, podczas których możemy kupić wędliny, pieczywo czy produkty z ekologicznych gospodarstw. Kolejna taka okazja nadarza się dzisiaj, podczas organizowanego po raz drugi miejskiego targu Tygiel.

Miejski targ z tradycyjną, dobrą, nieprzemysłową żywnością prosto od regionalnych producentów, którzy oferują w centrum Poznania szeroki wybór najlepszych produktów od wędlin z rodzinnej wędzarni, ekologicznych mięs, poprzez nabiał i jaja, świeże, chrupiące pieczywo, sery zagrodowe i wędzone ryby, aż po pyszne naturalne przetwory z wielkopolskich owoców i warzyw – zachęcają organizatorzy.

Tygiel ma być alternatywą dla niezdrowej, przesyconej chemicznymi poprawiaczami smaku i sztucznych konserwantów żywności, która jest sprzedawana masowo między innymi w dużych sklepach. Na targu, który odbywa się co dwa tygodnie, można kupić wiele regionalnych produktów od małych, lokalnych producentów niemal z całej Polski.

Dzisiaj będzie można zaopatrzyć się między innymi w wędliny wytworzone w oparciu o tradycyjne receptury, często będące rodzinną tajemnicą, bez jakichkolwiek niepotrzebnych chemicznych dodatków, sery kozie, krowie oraz pierogi na kozim serze, a także wędzone ryby z małej wędzarni z jednej z podpoznańskich miejscowości, gdzie wędzenie odbywa się w tradycyjnych murowanych wędzarniach, a dym pochodzi w drewna dębowego. Będą również dżemy, powidła, konfitury i musy. Nie zabraknie też świeżego pieczywy prosto z piekarniczego pieca.

Kulinarnych atrakcji, którym naprawdę trudno się oprzeć będzie naprawdę sporo.

Targowisko regionalnej żywności Tygiel odbywa się w czwartek (11.04) na ul. 27 grudnia 11 pomiędzy Okrąglakiem a Teatrem Polskim od 13:00 do 19:00.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz