Poznaniak Tomasz Purol został zwycięzcą 5. edycji „Top Chef” – programu przedstawiającego zmagania najlepszych w Polsce szefów kuchni, emitowanym na antenie Polsatu.
Zadaniem z finałowego odcinka było przygotowanie menu degustacyjnego składającego się z dwóch przystawek, dwóch dan głównych i deseru. Tomasz Purol w finale zmierzył się z Sandrą Kotowicz oraz Sergiuszem Hieronimczakiem, także reprezentującym Poznań. To właśnie jego propozycja najbardziej przypadła do gustu jurorom: Ewie Wachowicz, Maciejowi Nowkowi i Wojciechowi Modesto Amaro.
Zwycięskie menu Tomasza Purola to: Foie gras z orzechami laskowymi, musem jabłkowym, gąbką rozmarynową i puree morelowym, Grasica cielęca z puree śliwkowym, burakiem oraz sosem z kurczaka i wiśniówki, Dorsz z pudrem oliwkowym, puree ze szpinaku i kulką rakową z solirodem, Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, boczkiem z dzika i topinamburem, Mus czekoladowy z bezą, kawiorem ze ślimaka i sorbetem pomarańczowym.
Tomasz Purol jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski. Był reprezentantem Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie,. Od 2 lat jest chefem kuchni Blow Up Hall 5050, wcześniej gotował m.in. w Concordia Taste.
Powadzona przez Purola restauracja na co dzień serwuje dania kuchni europejskiej, z dużym naciskiem na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej oraz produkty sezonowe, wykorzystując przy tym z wyczuciem najnowsze dostępne w gastronomii technologie.
Dodaj komentarz