Nowych smaków nie trzeba szukać daleko, wystarczy sięgnąć po niegdyś zapomniane, a dziś niezwykle modne warzywa jak topinambur, pasternak czy brukiew. Uratowane od niepamięci odwdzięczą się naszemu podniebieniu niezapomnianymi wrażeniami smakowymi.
Warzywa te niegdyś były stałym elementem polskiej kuchni. Cieszyły się popularnością podobną do tej, jaką ma dziś ziemniak. Co warto jednak zauważyć, bywało, że miały status jedzenia wyłącznie dla biednej warstwy społeczeństwa. Teraz wracają w wielkim stylu, niejednokrotnie grając główną rolę w najbardziej wyszukanych daniach.
Takim przebojem stał się niedawno topinambur. Kiedyś uważany za niezbyt wyjątkowe warzywo, do tego stopnia, że musiał ustąpić miejsca ziemniakowi, od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularny w naszej kuchni.
Co więcej, zaczęto go kojarzyć z wykwintniejszymi potrawami. Z pewnością dziś należy mu się miano jednego z najmodniejszych warzyw. Popularność zdobył między innymi przez fakt, że świetnie smakuje przyrządzany na różnorodne sposoby.
W kuchni wykorzystywana jest bulwa tej rośliny pochodzącej z Ameryki Północnej. Do Polski zawitała najprawdopodobniej w XVIII wieku i przez lata występowała także pod nazwą słonecznik bulwiasty. Topinambur należy do jednego rodzaju roślin w biologicznej systematyce ze słonecznikiem, którego ziarna tak często są używane w polskiej kuchni, jedzone na surowo lub używane jako surowiec do wytwarzania oleju.
Właśnie słonecznik powinien być jednym z pierwszych skojarzeń po skosztowaniu topinamburu, a w tle powinna towarzyszyć mu jeszcze orzechowa nuta. Bardzo przypomina również ziemniaka, ale – w przeciwieństwie do tego niezwykle popularnego warzywa – można jeść go na surowo. Z tego względu ma szersze zastosowanie w gastronomii, bo może być używany choćby w sałatkach. Często też serwuje się go jako dodatek gotowany (ale niezbyt długo, żeby nie stracił swoich walorów smakowych) albo smażony w głębokim tłuszczu. W ten sposób można przyrządzić frytki lub chipsy z topinamburu.
“Słonecznik bulwiasty zasługuje na uwagę również ze względów zdrowotnych. Zawiera potas oraz żelazo. Kobiety zachwyci informacja o pokaźnych ilościach krzemu, który działa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Ze względu na swoje właściwości topinambur ma korzystny wpływ także na układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu i cukru, a także pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Szef kuchni Knorr Piotr Murawski na pierwszą przygodę z topinamburem poleca upieczenie go z rukolą. Aby dodać potrawie nieco ekstrwagancji, można ją posypać kwiatami dzikiego słonecznika.
Pieczony topinambur
Czas przygotowania: 30 minut – Ilość porcji: 4
Składniki:
– Sos sałatkowy francuski Knorr – topinambur – 0,5 kg – rukola – 200 g – oliwa z oliwek – 100 ml – rozmaryn – 2 gałązki – woda – 3 łyżki – kwiatki dziko rosnącego słonecznika – parmezan – 50 g
Sposób przygotowania:
1. Obrany topinambur należy wymieszać z łyżką oliwy, pieprzem i posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.
2. Do przygotowania dressingu potrzeba Sosu sałatkowego francuskiego Knorr, reszty oliwy i trzech łyżek wody. Dzięki niemu danie będzie bardzo aromatyczne.
3. Topinambur po upieczeniu należy pokroić w plastry i wymieszać z sosem oraz sałatą. Przed podaniem wierzch posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem i przyozdobić jadalnymi kwiatami.
ładnik zup i kremów.
Dodaj komentarz