Na widelcu

Trwa Festiwal Dobrego Smaku

Festiwal Dobrego Smaku 2011  Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Festiwal Dobrego Smaku 2011 Foto: lepszyPOZNAN.pl / agJuż po raz szósty mamy okazję kosztować na Starym Rynku regionalnych, wytwarzanych tradycyjnie potraw. Wszystko za sprawą Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Najwięcej podczas tej imprezy dzieje się na Starym Rynku, gdzie swoje specjały ze wszystkich regionów Polski i wielu krajów Europy i świata oferuje ponad 120 wystawców.

Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków, będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju – zachęcają organizatorzy. Podczas Festiwalu będzie okazja do skosztowania bretońskich ostryg, węgierskich wędlin, przetworów czy słodkiego sękacza – kürtöskalács. W kramach widać także litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.

Festiwal Dobrego Smaku 2011 Foto: lepszyPOZNAN.pl / ag

Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku odbywać się będzie jeszcze tylko w sobotę do godziny 22:00, oraz w niedzielę od 10:00 do 20:00. Mamy nadzieję, że prawdziwych smakoszy nie zniechęci nie najlepsza, weekendowa pogoda. Padać będzie praktycznie przez całą sobotę i niedzielę. Na szczęście nie będą to prawdopodobnie silne ulewy. W sobotę maksymalnie będzie 18, a w niedzielę 19 stopni.

W ramach VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbywa się także wiele imprez towarzyszących. Oto wybrane z nich, z których być może uda się wam skorzystać podczas dwóch ostatnich dni imprezy.

Sobota

15:00 – 17:00 – Letnie warsztaty w SPOT: „Jakubiak na grillu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty grillowania. Uczestnicy pod okiem Tomasza Jakubiaka dowiedzą się m.in. jak dobrać najlepsze mięsa, ryby i warzywa do grillowania, jak przygotować na grilla drób, jakie wybrać sałatki, dipy i sosy. Uczestnicy warsztatów wspólnie przyrządzą m.in.: stek wołowy, ciasto z grilla i wiele innych dań. Cena: 150,00 złotych od osoby – liczba miejsc ograniczona – zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl

Niedziela

10:00 – Warsztaty śniadaniowe „Kawa i jajka”, Restauracja Kuchnia Dla Dragona, ul. Zamkowa 3, Poznań (dziedzińce Klubu Dragon)

11:00 – Wielkopolska wieprzowina złotnicka: warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim, Restauracja Toga (Plac Wolności)

Organizowane są także imprezy dla dzieci.

Sobota

13:30 – Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia Roman-Trzaska Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego

Bilety w cenie 15,00 zł do nabycia w Museum Cafe

10:00 – 18:00 – Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Słodkie krówki – zajęcia plastyczne i mini-lekcja cukiernictwa Stary Rynek, (obok fontanny Apollina)

Niedziela

10:30, 12:00, 13:30 – Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia Roman-Trzaska Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego
Bilety w cenie 15,00 zł do nabycia w Museum Cafe

10:00 – 18:00 – Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: rzemiosło artystyczne Stary Rynek, (obok fontanny Apollina)

Dziecięce Warsztaty Smaku Foto: Dziecięce Warsztaty Smaku

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz