Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość i smak kupowanych produktów, a nie tylko na cenę. Nauczyliśmy się również niejako na nowo doceniać produkty regionalne. Te ostatnie są między innymi chronione przepisami i specjalnie oznaczane przez Unię Europejską. Wybierając produkty ze specjalnymi znaczkami powinniśmy mieć właśnie gwarancję smaku i jakości.
To co jest dobre, robione z dobrych produktów musi też odpowiednio kosztować, jednak warto wydać nieco więcej bejmów, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. W Poznaniu odbyło się właśnie jedno z pierwszych spotkań, które mają informować i popularyzować wspólnotowy system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.
Główny przekaz kampanii koncentruje się na tym, by zachęcać do konsumpcji produktów wytwarzanych w ramach unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz podkreślać korzyści wynikające z uczestnictwa w tym systemie – wyjaśnia Monika Kucia, która koordynuje projekt Trzy Znaki Smaku.
Wielkopolska może pochwalić się Andrutami Kaliskimi, Rogalem Świętomarcińskiem oraz Wielkopolskim Serem Smaożonym. Wszystkie te produkty są Chronione Oznaczeniem Geograficznym (ChOG). W szamotułach natomiast jest produkowany Olej Rydzowy, który oznaczony jest unijnym znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). W Wielkopolsce nie mamy niestety produktów oznaczonych najbardziej prestiżowym znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP).
Więcej informacji o programie i listę produktów regionalnych znajdziesz tutaj.
Dodaj komentarz