Na widelcu

Turek i Polak w jednej kuchni czyli nie tylko pierogi i kebab

Stambul na talerzu  Foto: Concordia Taste

600-lecie polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych najlepiej świętować przy suto zastawionym stole. I to nie koniecznie z pierogami albo kebabem na talerzu! Kucharze ze Stambułu razem z poznańskimi szefami kuchni zaprezentują w restauracji Concordia Taste multukulturowe przepisy na oryginalne dania. To wszystko w ramach projektu “Cook for Book – Poland and Turky by food” – cyklu wydarzeń z obszaru rzemiosła, food design i projektowania realizowanych przez Instytut Adama Mickiewicza.

Stambul na talerzu Foto: Concordia TastePolska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji – Wschodu i Zachodu. Ta sytuacja kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów i wyjaśnia wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej i kulinarnej.

Kucharze, a w śród nich Tomek Trąbski – szef kuchni Concordia Taste odbyli kulinarną podróż do Turcji, podczas której odwiedzili 7 restauracji w Stambule. Szefowie kuchni zostali zaproszeni do współtworzenia polsko-tureckiego albumu kulinarnego. Każdy z kucharzy przygotuje przepisy inspirowane polskimi i tureckimi smakami, na które wpływ ma również dziedzictwo kulturowe każdego z krajów. Łącznie powstanie kilkanaście przepisów. Zaproponowane dania będą prawdziwą fuzją polskich i tureckich smaków.

Podróż do Stambułu była pierwszym etapem projektu. 10 lipca rozpoczyna się kolejne wydarzenie. Jest nim pięciodniowa wyprawa tureckich szefów kuchni po Polsce szlakiem tradycyjnych, regionalnych smaków.

Przedstawiciele stambulskich restauracji będą smakować i uczyć się gotować „po polsku”, używając do tego produktów, które dostępne są również w Turcji. Plan wizyty w Polsce jest bardzo napięty – pierwszy dzień to tradycyjne, polskie polowanie na dzika – dziczyzna to przecież mięso kojarzone z polską kuchnią od wieków. Następnego dnia kucharze wspólnie “rozbiorą tuszę” upolowanej zwierzyny i wybiorą mięso, nad którym będą pracować podczas kulinarnych warsztatów. Podczas wspólnej powitalnej kolacji goście z Turcji będą mogli spróbować polskich narodowych specjałów – serów, pieczywa i wędlin, a także … masła, którego w Turcji się po prostu nie używa i jest dla tamtejszych podniebień absolutną nowością. Przy wspólnym stole będą dyskutować o inspiracjach i naleciałościach tureckich w kuchni polskiej – zarówno tej współczesnej, jak i dawnej – już teraz wiadomo, że takowe istnieją, choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać niewiarygodne.

Warztaty kulinarne Foto: Concordia Taste

Tureccy szefowie kuchni odwiedzą też lokalnych wytwórców nabiału i wędlin podpatrując tradycyjnych metod serowarskich czy przyglądając się wędzeniu. Nauczą się również peklowania i marynowania – te charakterystyczne dla naszego kraju metody nadawania smaku i przechowywania żywności są dla Turków nowe i bardzo inspirujące. Odbędzie się też wycieczka do hodowli ryb słodkowodnych.

Tradycyjna polska kuchnia nie jest jedyną serwowaną w polskich restauracjach. Druga część wyjazdu to smakowanie współczesnych polskich specjałów. Rozpocznie się wspólną kolacją w restauracji Concordia Taste. Następny dzień od samego rana to rowerowa wycieczka śladami najciekawszych i najsmaczniejszych miejsc na mapie Poznania. Cykliści zajrzą na warzywne targi i rynki, do małych, modnych kawiarni i slowfoodowych knajpek. Wszystko po to, aby posmakować miasta i dowiedzieć się, co współcześnie gości na polskich stołach.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz