Na widelcu

Tydzień dla podniebienia

Bistro La Cocotte Poznań  Foto: Bistro La Cocotte Poznań

Kilkadziesiąt restauracji przez tydzień kusić będzie poznaniaków specjalnie przygotowanym menu, ale też specjalnymi cenami. Wszystko w ramach kolejnej już edycji poznańskiego tygodnia restauracji.

W dziewiątej już edycja Culinary Fest, czyli poznańskiego tygodnia restauracji, bierze udział 39 restauracji i kawiarni. To kulinarne wydarzenie rozpoczęło się w poniedziałek 10 sierpnia i potrwa do  niedzieli 16 sierpnia. 39

Czy można oszukać podniebienie? Zapraszamy do udziału w dziewiątej edycji Culinary Fest, który wystartuje już 10 sierpnia w przestrzeni lokali, które zgłosiły swoje propozycje do festiwalowego konkursu – zachęcają organizatorzy – Festiwalowe menu podlega ocenom uczestników, zostanie w ten sposób przyznana nagroda publiczności.

We wszystkich lokalach powinniśmy znaleźć ujednolicony cennik na zgłoszone do tego wydarzenia dania. Ich ceny są bardzo niskie, ponieważ dotyczą porcji degustacyjnych. Warto brać to pod uwagę. Szkoda, że oprócz ceny nie została ujednolicona także gramatura dań.

Za danie główne (ale przypominamy, że w wersji degustacyjnej) zapłacimy 12,00 złotych, zupa, bądź przystawka kosztować nas będzie 5,00 złotych, a cały zestaw to koszt 15,00 złotych.

Culinary Fest to święto kuchni, oparte na międzynarodowej formule Restaurant Week, które będzie się odbywało w Poznaniu czterokrotnie w ciągu roku – dodają organizatorzy – ideą Culinary Fest jest wymiana doświadczeń oraz odkrywanie nowych smaków i lokali na mapie Poznania, a sam Festiwal pozwala doświadczyć kreatywności restauratorów, szefów kuchni, baristów i cukierników.By Weź udział w degustacji i wybierz najlepsze menu! Ankieta do głosowania zostanie uruchomiona pierwszego dnia festiwalu.

Poniżej znajdziecie listę restauracji i kawiarni, które biorą udział w Culinary Fest, a także te pozycje z menu, które oferowane będą w specjalnych cenach.

Restauracja Cucina

Bagels & Friends
Gazpacho
Surf’n’Turf

Bistro La Cocotte Poznań (zdjęcia tych dań ilustrują tę informację o CF)
Placuszki z cukinii z tymiankiem i kozim serem
Wołowina w piwie z piernikami po flamandzku (carbonade flamande)

Cafe Bordo Restaurant
Zupa Niebiańska
“Animals” in the Forest

Cafe Gołębnik
Przystawka
Danie główne

Corrida Restaurant
Krem z cukini z płatkami migdałów
Polędwiczka wieprzowa z sosem ziołowym i musem z czerwonej soczewicy

Cyryl – Lunch Coffee Wine
Bruschetta z mussem z wędzonego pstrąga, fig, kawioru i majonezu wasabi
Falafel na blanszowanych wstęgach marchewki pod przykryciem trawnika z guacamole

Dziedziczne Tradycje
Zrazy ziemniaczane z mięsem i grzybami
Królik w sosie szafranowo-śmietanowym

Fiesta Del Vino
Salsa z krewetek, pomidorów i trybuli / ośmiornica / chips z sepii / zielone pesto
Risotto / demi-glace / policzek z prosiaka / kurki

Flavoria, Andersia Hotel
Melon / kokos / chili / granat / ogórek
Turbot / pomidor / limonka / soja / kalarepa

Gorąca Patelnia
Przystawka
Danie główne

Hanami Sushi
Gunkan kani, czyli gunkan z pikantną sałatką krabową w tamago
Two Fish, czyli maki z łososiem i rybą maślaną z cytrusowym akcentem

Jugoslavia
Przystawka
Danie główne

Mamasitas
Chłodnik z awokado podany ze świezym ogórkiem, mietą i kolendrą
Kurczak w czekoladowym sosie mole z chipsami z banana i małą sałatką

mare nostrum
Przystawka
Danie główne

Modra Kuchnia
Chłodnik wiśniowy z estragonem
Kurczak zagrodowy w sosie kurkowym z pieczoną śliwką, podany na placku drożdżowym z ziołową kruszonką

MOMO love at first bite
Żółte curry z krewetką
Linguine po neapolitańsku z ośmiorniczkami baby

Morocco Restaurant
Mimiczne jajko o przyjemnym smaku, które jajkiem nie jest – vege
Opanować furię Agatki, przecież trzy sekundy nie leżało – wersja mięsna lub vege

Papierówka
Barszcz z mirabelkami na wędzonce
Czekoladowe ravioli, wędzony kurczak, bazylia, limonka, espuma z pomarańczy

Parma i Rukola
Krem marchewkowy
Półmisek z krewetkami, mulami i kalmarami w sosie własnym, dodatkowopapryczka chilli i por plus bagietka

PETIT PARIS
Gazpacho z pomidorów i mięty
Croissant wieloziarnisty zapiekany z łososiem i beszamelem na sałacie

PINTA Klepka
Grzanka ziołowa, łosoś, tatar z arbuza, czerwona porzeczka, dip holenderski, jajko poche
Polędwiczka faszerowana rakami, puree z groszku, lody chrzanowe, fondant pietruszkowy

Pod Nosem
Przystawka
Danie główne

Południe
Krem bazyliowo-orzechowy ze skibką chleba południowego z masłem pomidorowo-oliwkowym
Nasz makaron z polędwiczką wieprzową z sosem borowikowym, szpinakiem i malinami

Projekt Wilson
Przystawka
Danie główne

Racja Mięsa
Jam Bond (wszak jest to de facto dżem)
Zielona mila (od koloru)

Restauracja Estella Garbary
Carpaccio z cukinii z prażonym sezamem i migdałami w otulinie rukoli
Steki z polędwicy wieprzowej na pure’e miętowym w towarzystwie szpinaku, cebuli i glazurowanej marchewki

Restauracja Estella Grunwaldzka
Gazpacho
Polędwiczka wieprzowa w sosie z zielonym pieprzem, ziemniakiem z pieca i szparagami

Restauracja EstellaSuchy Las
Grillowana cukinia z trzema rodzajami sera
Makaron Tagliatelle własnego wyrobu z piersią z kurczaka w sosie mango

Restauracja Wiejskie Jadło
Chipsy z jarmużu z gzikiem
Pasztet z kaczych wątróbek, biszkopt, truskawka

Restauracja TOGA
Tatar wołowy, ale czy na pewno?
Kotlet schabowy, a może nie?
Menu wręczane każdemu po zjedzeniu dań

Ristorante Fidelio
Krem pomidorowy
Kurczak w sosie gruszkowym z ziemniakami oraz sałatką z rukoli

Sauté
Żółty krem
Gofry ze śmietaną

Scena Smaków
Carpaccio z buraków z serem feta, oliwą cytrynową i orzeszkami piniowymi
Rolada z kaczki faszerowana figami z sosem śliwkowym i kluską z dyni

Shivaz Restauracja Indyjska
Chicken tikka
Mix pakora – vege
Butter chicken
Vegetable curry – vege

Warto nad Wartą
Consomme z kaczki, owoce goji
Pyza, glazura z buraka, kaczka, liście botwiny, modra kapusta

Weranda lunch & wine
Marynowane papryczki jalapeno w mleku z wstążkami chrzanu
Skrzydełka bbq sous-vide, kiszona marchew, kawior cytrynowo bazyliowy

Wiejska Chata
Przystawka
Danie główne

Wielkie żarcie
Wędzony chłodnik litewski
Słodki stek z karkówki bejcowany w owocach leśnych podawany na grillowanych warzywach i puree imbirowym

Wieniawskiego5 Restauracja
Consome z pomidorów, warzywne linguini, pulpeciki rybne
Polędwiczka wieprzowa sous vide, puree z palonego kalafiora, mus z pomidorów, ziemniaczany fondant, sos z estragonem

Bistro La Cocotte Poznań

 

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz