Stare Miasto

Tydzień Kuchni Bałkańskiej w Poznaniu

Tydzień Kuchni Bałkańskiej - Uros i Arjan  Foto: materiały prasowe PLOT

Od 13 do 19 maja 2019 będzie można spróbować bałkańskiej kuchni w osiemnastu poznańskich restauracjach. Wszystkie dania powstały pod czujnym okiem bałkańskich szefów kuchni w ramach Tygodnia Kuchni Bałkańskiej. to jedna z inicjatyw promujących lipcowy Szczyt Bałkanów Zachodnich.

Tydzień Kuchni Bałkańskiej poprzedzą warsztaty dla poznańskich szefów kuchni, które poprowadzą utytułowani szefowie: Uros Urosevic z Serbii oraz Arjan Ceka z Albanii. Podczas warsztatów w The Kitchen Studio poznańscy szefowie przygotowują kilkanaście dań inspirowanych kuchnią bałkańską. Dania te trafią do menu w poznańskich restauracjach dwukrotnie: od 13 do 19 maja oraz od 1 do 7 lipca.

Cieszymy się, że Poznań dzięki swym tradycjom targowym i gościnności będzie gospodarzem Szczytu Bałkanów Zachodnich. Takimi wydarzeniami, jak Tydzień Kuchni Bałkańskiej chcemy podkreślić, że nie będzie to wyłącznie wydarzenie polityczne, ale także okazja do bliższego poznania kultury i zwyczajów naszych sąsiadów z południa Europy – mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Miasta Poznania.

Warsztaty dla szefów kuchni poprowadzi dwóch utytułowanych szefów kuchni z Bałkanów. Uros Urosevic z Serbii to szef kuchni z szerokim doświadczeniem w branży hotelarskiej. Obecnie jest prezesem serbskiej kapituły w World Master Chefs Society, a także założycielem Serbskiego Master Chef Association oraz Euro-toques Serbia. To pierwszy szef kuchni z Serbii, który został przyjęty do World Master Chefs Society, a także juror i międzynarodowy sędzia kulinarny z licencją WACS (World Association of Chefs). W swej karierze trenował kilka pokoleń kucharzy, z którymi zespołowo i indywidualnie wywalczył liczne prestiżowe wyróżnienia. Ponadto jest honorowym członkiem kilku stowarzyszeń szefów kuchni w Europie oraz członkiem jury degustacyjnego w ITQI (International Taste & Quality Institute) w Brukseli.

Arjan Ceka (Aranit Brace) z Albanii jest szefem kuchni, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w latach 1999-2007 w Wielkiej Brytanii i Francji. Obecnie jest szefem kuchni w „Villa 77″ w Tiranie, a także dyrektorem wykonawczym „Santa Quaranta Premium Resort” oraz wykładowcą i szefem kuchni Królewskiego Instytutu Gastronomii „NERANXI” w Tiranie.

Dania inspirowane kuchnią bałkańską serwowane w dniach od 13 do 19 maja dostępne będą w następujących restauracjach partnerskich:

A nóż widelec – szef kuchni Michał Kuter
Bo. Poznań – szef kuchni Bartek Staszak
Cztery Pory Roku (Hotel Vivaldi) – szef kuchni Michał Pysklak
Dąbrowskiego 42 – szef kuchni Łukasz Śliwa
Delicja
Figa – szef kuchni Dawid Klimaniec
Flavoria (IBB Andersia) – szef kuchni Artur Szwacki
Moderno – szef kuchni Maciej Piątek
Modra Kuchnia – szef kuchni Szymon Sławiński
MUGA – szef kuchni Artur Skotarczyk
Nifty No. 20 – szef kuchni Sergiusz Hieronimczak
Oskoma – szef kuchni Adam Adamczak
Pałac Jaśminowy – szef kuchni Jakub Ignyś
Panorama (Hotel HP Park) – szef kuchni Dominik Brodziak
Projekt Alfa (Hotel Altus) – szef kuchni Krzysztof Borowicz
Ratuszova – szefowie kuchni Adam Szefler & Tomek Berdziński
The Time – szef kuchni Mikołaj Szmyt
WineStone (Hotel Mercure) – szef kuchni Marcin Hajnce

Tydzień Kuchni Bałkańskiej jest organizowany przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną we współpracy z poznańskimi szefami kuchni i restauracjami. Wydarzenie towarzyszy cyklowi imprez naukowych i kulturalnych organizowanych przez Instytut Filologii Słowiańskiej UAM pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jest ona zapowiedzią Szczytu Bałkanów Zachodnich, który będzie miał miejsce na początku lipca tego roku.

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe PLOT

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz