Aglomeracja

Upiecz własny Bambrzok

ZM_2012_09_24_177  Foto:

ZM_2012_09_24_177Czy jeszcze ktoś wie, czym jest Bambrzok i jak on smakuje? Wypiekany na blasze placek ziemniaczany o tej nazwie to bardzo popularna przed wiekami, a dziś zupełnie zapomniana, potrawa. Bambrzok był chętnie jadany na podwieczorek jeszcze w XIX stuleciu. Powiat Poznański, w ramach produktu turystycznego „Naturalnie dookoła Poznania, chce przywrócić pamięć o tej potrawie.

Zapraszamy wszystkich do przyrządzenia własnych wersji Bambrzoka. Każdy, kto w niedzielę, 7 października, między godziną 10.00 a 11.00 dostarczy przygotowane przez siebie 2 blachy tego szczególnego placka ziemniaczanego do Muzeum w Szreniawie będzie mógł wziąć udział w konkursie kulinarnym na najlepszy Bambrzok. Szczegóły konkursu, kartę zgłoszeniową oraz przepis bazowy znajdziecie na www.powiat.poznan.pl

Życzymy smacznej zabawy.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz