Kilkanaście załóg stanie do rywalizacji w wyjątkowych mistrzostwach Polski w gotowaniu… grochówki! Impreza odbędzie się w Poznaniu pod koniec kwietnia, a organizatorzy czekają na zgłoszenia chętnych do udziału w kulinarnym wydarzeniu.
Do zadań kulinarnej drużyny będą należało m.in. porąbanie drewno, rozpalenie w kuchniach polowych i od podstaw ugotowanie kilkudziesięciu litrów zupy. Widzowie będą mogli podglądać różne techniki gotowania, sprawdzać przepisy, kosztować i głosować na najlepszą grochówkę. Zupy oceniać także będzie jury smakoszy.
Chodzi nam o promocję polskiej kuchni, solidnej i bardzo smacznej gotowanej w kuchniach polowych, jak przed laty – mówi Maciej Mużyło z Kuchni Polowej Poznań organizatora Mistrzostw – zgłaszają się już drużyny z całej Polski i nie trzeba mieć własnej kuchni polowej., ponieważ możemy taką też wypożyczyć.
Nagrody zostaną przyznane w dwóch kategoriach zawodowców i amatorów w gotowaniu na kuchni polowej. Swój puchar przyzna także publiczność.
Obok konkursu kulinarnego będzie można także m.in. obejrzeć dioramę wojskową, pokazy kuchni molekularnej. Będą animacje dla najmłodszych. Policja przeprowadzi akcję znakowania rowerów. Odbędzie się pokazy ratownictwa. Dla fanów kulinariów i smakoszy będzie także prezentacja domowych sposobów na robienie wędlin i wędzonek.
Ci, którzy nie będą się mogli doczekać zup konkursowych Kuchnia Polowa Poznań od samego początku będzie serwować grochówkę. Warto będzie jednak poczekać, bo grochówka, grochówce nie równa. Zwłaszcza, że oprócz doświadczonych kucharzy, do rywalizacji przystąpią nowicjusze w polowym gotowaniu.
Wystartują ci, którzy w kuchniach polowych gotują na co dzień, ale też i zwodowi kucharze, dla których taki sposób przygotowania potraw będzie nowością – dodaje Maciej Mużyło – dlatego traktujemy ich jako amatorów co będzie również swoistą ciekawostką.
Na Mistrzostwa Polski w gotowaniu grochówki zapraszamy na parking przy Makro w piątek 28 kwietnia. Gotowanie rozpocznie się o godzinie 9:00, a wielkie smakowanie od godziny 14:00.
Dodaj komentarz