Okres wakacyjny to czas, kiedy mój ulubiony sklep rybny na miesiąc przestaje działać. Aby więc nacieszyć się latem rybami, nie wyjeżdżając nad morze, sprężam się, kupuję jak najczęściej i wymyślam. Tym razem wymyśliłam tak, by było szybko i na tyle kalorycznie, by zaspokoić apetyty tych, którzy wyjeżdżają na całodzienną wycieczkę.
Przepis znaleziony w sieci – łososia puszkowego zastąpiłam świeżym, double cream naszą śmietaną 18 % , zamiast tymianku w tarcie znalazło się dużo koperku…. czyli smacznie, dobrze, oszczędnie – po poznańsku!
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego,
– 300 g łososia (świeży filet, bez skóry, pokrojony w kostkę),
– 1 duża cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 por,
– 3 jaja,
– 250 ml śmietany 18%,
– 200 g startego cheddara,
– pęczek drobno posiekanego koperku,
– sól, pieprz
Łososia doprawiamy, lekko obsmażamy na niewielkiej ilości tluszczu odstawiamy na bok. Pokrojoną w talarki cebulę, pora oraz zmiażdżony czosnek podsmażamy osobno.
Śmietanę łączymy z jajami, połową sera, koperkiem, doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie układamy w formie do tarty, wkładamy na ok. 10 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Kiedy lekko się przypiecze, formę wyciągamy. Na ciasto wylewamy masę serową. Układamy na niej podsmażone warzywa oraz rybę. Posypujemy pozostałym serem.
Wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 20 minut.
Gotowe!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym Magdy http://yobada.blogspot.com/
jezu ale mam smaka na to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!