Z roku na rok przybywa miłośników piwa. To z pewnością zasługa pojawiających się nowych, oryginalnych smaków jakie oferują miedzy innymi małe browary. Mamy też bardzo szeroki wybór piw importowanych. Napój ten jest także wykorzystywany jako dodatek do przygotowywania wielu dań. Szefowie kuchni coraz częściej polecają zupy i polewki piwne, ale także galaretkę piwną. Adam Zastróżny z Restauracji 3Kolory w Poznaniu przygotował kulinarną niespodziankę – sorbet na piwnym musie.
– Mus przygotowujemy z ciemnego piwa. Dodatek śmietanki, cukru pudru i sorbetu cytrynowego tworzy wspaniały orzeźwiający deser – zdradza tajemnice receptury Adam Zastróżny szef kuchni restauracji 3 Kolory nad Maltą.
Mus piwny może być doskonałym deserem dla pełnoletnich czy też znakomitym pomysłem na ochłodę podczas upałów.
Z dotychczasowych obserwacji wynika, że zamawiają ten sorbet zarówno panowie, którzy są ciekawi, jakie inne oblicze może mieć piwo, ale również panie, które widzą w tym wspaniały deser. Podobno dają się na niego skusić nawet te, które na co dzień trudno namówić do wypicia piwa.
Jak zapewnia Adam Zastróżny mus piwny z sorbetem cytrynowym to pierwsza propozycja zastosowania musu piwnego. Myślimy nad kolejnymi smacznymi propozycjami podania musu – dodaje Zastróżny.
Wybierając się więc nad Maltę być może warto zaplanować kilka chwil w restauracji 3 Kolory, by spróbować piwnego specjału dla każdego… pełnoletniego.
Niektórzy mogli się już zetknąć z takimi smakami podczas ubiegłorocznego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku. Sorbety o smaku piwa serwowane były już wtedy na jednym ze stoisk.
Dodaj komentarz