W polskiej kulturze i historii tak było, jest i miejmy nadzieję, że wciąż będzie – mięso musi być na stole. Czy można wyobrazić sobie wielkanocny stół bez szynek, białej kiełbasy, pieczeni i pasztetów, którym towarzyszą jaja i baby oraz mazurki. Są tacy, którzy powiedzą, że tak, ale nie będą one miały nic wspólnego z polską tradycją.
Nie sięgając głęboko do źródeł, w których opisywane są uginające się stoły pod ciężarem jeleni, dzików, prosiaków i ptactwa, lecz wystarczy przytoczyć cytat z nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej, by przekonać się, że wciąż kultywujemy tradycje naszych przodków.
Tradycja nakazuje umieszczenie na świątecznym stole wędzonek. Nie może ich też zabraknąć w koszyczku ze święconką. Wszelkiego rodzaju wędzonki (…) zawsze uchodziły za wędliny szlachetne. Najbardziej znane z nich to szynki, ale w staropolskiej kuchni nie brakowało innych wędzonych wysokiej jakości mięs: schabów środkowych, schabów karkowych, doskonałych boczków, ozorów wołowych, półgęsków: a wędzono również pośledniejsze gatunki: salcesony, pasztetówki, czy słoninę.
Akcja Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja organizowana jest od ponad dwudziestu lat. W jej ramach, w okresie przedświątecznym, odbywają się liczne imprezy odwołujące się do rodzimych obyczajów oraz promujące polskie mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe oraz przetwory – mówi Jacek Marcinkowski, honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników Rzeczypospolitej Polski.
W tym roku program jest niezwykle bogaty. W ramach Akcji Promocyjnej „Drób, Wieprzowina, Wołowina na Wielkanocnym Stole” odbędzie się kilka spotkań i warsztatów kulinarnych.
W najbliższy weekend na MTP podczas Targów Edukacyjnych w godzinach 10.00 – 17.00 przeprowadzona zostanie akcja Stół Wielkanocny dla Młodzieży i Warsztaty Kulinarne. Jest to promocja tradycyjnie zastawionego stołu wielkanocnego w oprawie kulinarnej i artystycznej. Warsztaty poprowadzi mistrz kulinarny Katarzyna Rajkiewicz – finalistka 1 edycji Hell’s Kitchen wraz z uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu z ulicy Podkomorskiej. Odbędzie się również Mięsna Wszechnica.
W sobotę 21 marca na Starym Rynku w Poznaniu w godzinach 10.00 – 18.00 odbędzie się show kulinarno-artystyczne jako niezależna część Jarmarku Wielkanocnego przygotowywanego przez Urząd Miasta. W programie wiele atrakcji: Kocioł Wielkanocny i Patelnia Wielkanocna z degustacjami Scena Kulinarna z udziałem Patryka Dziamskiego – uczestnika 4, obecnej edycji TOP Chef, mistrza kulinarnego Tomasza Roszaka, Tomasza Szlegela – mistrza kucharskiego, Krzysztofa Kucharskiego – szef Kuchni Restauracji ABC Kuchni oraz 3 kolory, Wielkanocna Wszechnica, Zagroda Młodych Hodowców oraz Stół Wielkanocny dla Poznaniaków z degustacjami oraz muzyka w wykonaniu duetu akordeonowego „Akord”.
Wielkanoc jest najlepszym momentem do popularyzacji mięsa i żywienia człowieka w oparciu o mięso, bo to są mięsne święta. Po okresie postu, Dzień Zmartwychwstania był nie tylko dniem radości duchowej, ale także radości kulinarnej objawiającej się suto zastawionymi stołami tym, czym w okresie postu się nie raczono, czyli mięsem. Chcemy też zwrócić uwagę, że mięso jest ważnym elementem diety potrzebnej każdemu człowiekowi. Starsi ludzie o tym wiedzą więc chcemy im tylko przypomnieć, a młodych chcemy o tym poinformować i nauczyć – mówi Jacek Marcinkowski.
Dodaj komentarz