Kompania Piwowarska rozpoczęła budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Inwestycja o wartości około 100 mln zł ma zwiększyć elastyczności produkcji mniejszych partii piw, w tym testowych partii nowych marek i smaków.
– W poznańskim browarze warzymy i rozlewamy najbardziej zróżnicowany zestaw marek, w najbardziej zróżnicowanym zestawie opakowań. Obecnie w samym Poznaniu zatrudniamy ponad tysiąc osób, ponadto jednak generujemy około 6,5 tys. miejsc pracy w sektorach dostawczych w całej Wielkopolsce. Jesteśmy mocno związani z miastem i doceniamy bardzo dobrą współpracę z władzami. – mówi Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych Kompanii Piwowarskiej –
W browarze pojawi się dziesięć zbiorników fermentacyjnych, cztery największe będą miały pojemność 5000 hektolitrów. Kolejnym elementem inwestycji będą trzy zbiorniki piwa gotowego, czyli piwa tuż po filtracji, a przed rozlewem.
– W sytuacji, z jaką spotkaliśmy się w ubiegłym roku, gdy na rynek wprowadziliśmy kilkanaście nowych piw, „wąskim gardłem” okazały się nasze piwnice, , które musiały pogodzić testowe partie piwa z naszymi standardowymi markami. Praca nad nowymi recepturami wymaga bowiem od nas realnego uwarzenia piwa, nad którym dopiero pracujemy, co w przypadku dużego browaru nastręcza pewne trudności w efektywnym wykorzystaniu naszych linii produkcyjnych i rozlewniczych. Wyliczyliśmy, że dziesięć nowych tankofermentorów zrównoważy zdolności warzelni – tłumaczy Tomasz Maksymiuk, dyrektor Browaru Poznań.
W obecnej hali magazynu wyrobów gotowych, na powierzchni ok. 5 000 m2 powstanie nowa linia rozlewnicza obsługująca butelki zwrotne. Będzie ją opuszczać 60 000 butelek na godzinę. W pierwszym etapie prac z istniejącej hali magazynowej została wydzielona powierzchnia pod linię rozlewu, która przechodzi proces adaptacji, obejmujący zrywanie posadzek, przygotowanie instalacji podposadzkowych, wykonanie nowej posadzki, ścian i instalacji budowlanych.
Dodaj komentarz